PDA

Bekijk de volledige versie : Kamer keurt doorspelen passagiersgegevens aan VS goed


Barst
28th November 2009, 03:38
Kamer keurt doorspelen passagiersgegevens aan VS goed


BRUSSEL - De plenaire Kamer heeft vrijdag het wetsontwerp goedgekeurd dat instemt met het verdrag tussen de EU en de VS over de overdracht van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten.


Er waren 97 stemmen voor (meerderheid en Vlaams Belang), 25 tegen (socialisten en groenen) en 13 onthoudingen (N-VA, LDD).
De Senaat keurde het ontwerp eerder al goed. In de bevoegde Kamercommissie stootte de tekst op vrij veel kritiek. Een wisselmeerderheid zorgde er eerst nog voor dat eerst het advies van de privacycommissie werd ingeroepen. Vorige week gaf de commissie dan toch haar fiat.

De oppositie vindt het vooral niet kunnen dat de VS de informatie gebruiken om statistisch het terroristische risico van passagiers te berekenen. Dat zorgde er in het verleden al voor dat een toestel van Air France niet door het VS-luchtruim mocht omdat iemand van een mensenrechtenorganisatie aan boord was.

De luchtvaartmaatschappijen maken de gegevens dus nu ook al over. Het verdrag schept daar echter een wettelijk kader voor.


Blog DS, 28-11-2009