PDA

Bekijk de volledige versie : We hebben vijf Aardes nodig als we allen leven zoals in VS


jonas.van.hal
26th November 2009, 11:39
[SIZE=2]We hebben vijf Aardes nodig als we allen leven zoals in VS[/SIZE]

Als we met z'n allen de levensstijl van de Amerikaanse bevolking zouden overnemen, hebben we liefst vijf Aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. Nu al gebruikt de hele wereldbevolking 1,5 keer de bronnen die onze planeet voorziet. Dat stelt denktank Global Footprint Network.

Voetafdruk
Als ons jaarlijkse verbruik aan dit tempo blijft toenemen, hebben we tegen 2030 al twee Aardes nodig. De denktank berekende de gemiddelde voetafdruk van meer dan 100 landen. Die voetafdruk is de hoeveelheid land en zee die we nodig hebben voor onze levensvoorzieningen en om onze CO2-uitstoot te absorberen. In 1961 verbruikte de hele wereld slechts iets meer dan de helft van de bronnen van onze planeet. Vandaag verbruiken al 80 procent van de landen meer dan wat er binnen hun landsgrenzen beschikbaar is.

Amerika-Europa
De gemiddelde Amerikaan heeft een ecologische voetafdruk van negen hectaren, of ongeveer 17 voetbalvelden. De voetafdruk van een Europeaan is maar half zo groot, en toch nog altijd te veel op lange termijn. De armste landen staan natuurlijk aan de andere kant van de schaal: Malawi, Haiti, Nepal en Bangladesh hebben vaak geen middelen om voedsel, onderdak en hygiëne te voorzien.

Eenvoudige oplossingen
Nochtans bestaan er eenvoudige manieren om die voetafdruk te doen afnemen. In de VS en Europa is de CO2-uitstoot een grotere boosdoener dan ons verbruik. Volgens de denktank moeten die landen gewoon proberen hun energie efficiënter te beheren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meer investeren in groene, duurzame energie.

Natuurlijk is ook een lichte aanpassing in onze levensstijl geen slechte zaak. "Sommige mensen moeten meer kunnen verbruiken om uit de armoede te treden, anderen kunnen hun consumptie een beetje verminderen zonder aan levenskwaliteit te moeten inboeten", aldus Global Footprint Network. (gb)

Bron: Gevonden op 26/11/2009 op het internet: http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/1033349/2009/11/25/We-hebben-vijf-Aardes-nodig-als-we-allen-leven-zoals-in-VS.dhtml

Mijn mening: Dit is echt weeral zo typisch voor Amerika. Ze denken dat ze Aarde volledig regeren. Ze vallen overal binnen met hun leger en dan denken ze dat de wereld volledig van hun is. Maar het blijven wel de grootste vervuilers van de hele Aarde, ik denk dat ze eerst in Amerika hun levensstijl moeten aanpassen vooraleer er een dalend aantal broeikasgassen kan komen.

Stefanie.Van.Rumste
27th November 2009, 11:57
Vijf aardes? Hier schrik ik toch wel een beetje van. Ik wist al langer dat het slecht ging met ons verbruik, en de invloed hiervan op de aarde. Maar dat het al zo erg gesteld was…

Het feit dat we pas vijf aardes nodig hebben als we leven als de Amerikaanse bevolking is ergens wel normaal. De Amerikaanse bevolking heeft zo’n uitzonderlijke/overdreven levensstijl dat je vlug aan die vijf aardes zit. We mogen van geluk spreken dat dit niet het geval is.

De oplossing van dit probleem staat al gegeven in het artikel zelf. Duurzame energie toepassen en een aanpassing in onze levensstijl. De laatste oplossing is haalbaar, als iedereen een steentje bijdraagt ten minste. Maar het is die groene energie dat ons de das omdoet. Groene energie kost geld, meer geld dan dat we op een “slechte” manier aan energie geraken.

Als we echt iets aan dit probleem willen veranderen dan zullen alle naties tot een akkoord moeten komen en er daadwerkelijk iets aan doen. Anders zullen de ecologische voetafdrukken alleen maar blijven groeien...