PDA

Bekijk de volledige versie : Klimaatopwarming kost EU 65 miljard


Jolien.Belmans
25th November 2009, 16:21
'Klimaatopwarming kost EU 65 miljard'

De opwarming van het klimaat kan de Europese Unie tot 65 miljard euro economische rijkdom kosten, als er niets aan gedaan wordt. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie van de Europese Commissie.Vooral de zuidelijke landen zouden getroffen worden. De klimaatverandering zou er de landbouw en het toerisme zwaar schaden. De noordelijke landen zouden profijt halen.

'Als het voor de jaren 2080 voorspelde klimaat zich vandaag zou voordoen, dan zou de Europese Unie te kampen krijgen met een jaarlijkse daling van het bruto binnenlands product met 20 tot 65 miljard euro, afhankelijk van de temperatuurstijging', waarschuwt het rapport.

De studie houdt rekening met vier domeinen die erg gevoelig zijn aan klimaatwijzigingen: de landbouw, overstromingen door het gestegen waterpeil, de kustgebieden en het toerisme. Er wordt uitgegaan van verschillende scenario's van temperatuurstijging en van stijging van de zeespiegel (van 48 tot 88 cm) in Europa voor de jaren 2080.
'Enkel Noord-Europa zou voordeel halen uit de klimaatverandering op economisch gebied en voor de onderzochte domeinen', luidt het nog. Vooral het toerisme zou er toenemen.De globale kost van de klimaatopwarming kan veel hoger uitvallen, benadrukken de auteurs. Ze hielden immers geen rekening met niet-economische gevolgen, zoals inzake biodiversiteit en natuurrampen.

Bron: De Tijd
25 november 2009

Motivering
De opwarming van het klimaat zorgt ongetwijfeld voor een aanzienlijk aantal negatieve gevolgen voor de gehele wereld. De klimaatsverandering vormt een serieus probleem, waarbij een principe van voorzorg gehanteerd moet worden. Persoonlijk vind ik het opmerkelijk dat men het nemen van maatregelen steeds blijft uitstellen, terwijl men wel eindeloos over de aanpak van het probleem en zijn gevolgen blijft discussiėren. Het wordt tijd dat men overgaat tot actie. De consequenties van een klimaatverandering verdragen immers geen uitstel.