PDA

Bekijk de volledige versie : onduidelijkheid blijft troef over opelafslanking.


vincent.van.dyck
25th November 2009, 14:28
Onduidelijkheid blijft troef over Opel-afslanking
WIESBADEN -
General Motors gaat bij Opel 2.000 van de 2.600 banen schrappen, meldt het Duitse persagentschap DPA op basis van bronnen in het bedrijf. Of de Antwerpse Opel-vestiging volledig gesloten wordt, is niet duidelijk. Opel ontkent de cijfers en zegt dat die 'ver overdreven' zijn. Het bedrijf verwijst naar een mededeling rond vier uur deze namiddag.
De Amerikaanse autobouwer zou volgens berichten van DPA in heel Europa 8.700 banen schrappen. Duitsland en België zouden het hardst getroffen worden. Bij Opel in Antwerpen zouden 2.000 van de zowat 2.600 banen verdwijnen, zo meldt DPA 'op basis van bronnen bij het dossier'. Of de Antwerpse Opel-vestiging volledig gesloten wordt, is niet duidelijk, aldus het persbureau.

Maar iets voor twee uur verstuurde Opel een korte mededeling waarin stond dat de geciteerde cijfers onjuist en overdreven zijn. Of dat het geval is voor alle cijfers of alleen voor bepaalde cijfers, kon een woordvoerder van Opel desgevraagd niet zeggen.

Net als tijdens de voorbije maanden verloopt de communicatie vanuit GM en Opel vandaag weer erg warrig. De woordvoerder geeft toe dat er eigenlijk geen plan bestond om vandaag naar de media te communiceren, maar 'we worden ingehaald door de realiteit'.

Rond 13 uur begon in Duitsland een vergadering tussen de directie en vertegenwoordigers van werknemers van Opel. Daar zouden de precieze details van de herstructurering meegedeeld worden.

GM wilde de inhoud van die meeting aanvankelijk geheim houden, maar na afloop van het gesprek, rond tien voor vier, zal topman Nick Reilly van GM Europa dan toch een verklaring voor de media afleggen. De PR-dienst van Opel zei niet te weten of hij daar concrete ontslagcijfers zou noemen, maar 'wij hopen alvast van wel'.

Volgens eerdere uitlatingen van Reilly en de GM-top zouden de vier Duitse vestigingen van Opel in elk geval open blijven. DPA schreef eerder dat er in Duitsland 5.300 banen geschrapt worden: 2.400 in Rüsselsheim, 2.300 in Bochum en 300 banen in zowel Eisenach als Kaiserslautern. Duitsland en België zouden dan samen 84 procent van de herstructurering dragen. GM verwacht een kost van 3,3 miljard euro om zijn Europese activiteiten te herstructureren, aldus DPA. De autobouwer stelt ongeveer 50.000 mensen tewerk in Europa.

Vergadering

Reilly verklaarde vanochtend dat de productiecapaciteit van Opel met 20 procent zal worden verminderd, en dat er in heel Europa 9.000 à 9.500 banen kunnen sneuvelen. Opel heeft buiten Duitsland fabrieken in Antwerpen, Spanje, Groot-Brittannië (Vauxhall) en Polen.

Een onderdeel van de herstructurering zal ook bestaan in het schrappen van overbodige managementlagen. Daarbij zou het Europese hoofdkwartier van GM verhuizen van het Zwitserse Zürich naar Rüssselsheim.

Reilly hoopt op jaarbasis 265 miljoen euro te besparen op personeelskosten. De maatregelen moeten vermijden dat Opel tegen het einde van het eerste kwartaal door zijn liquide middelen van 2,5 miljard dollar heen raakt.

Bron: www.hetnieuwsblad.be

Mijn mening:
Dit dossier duurt nu echt al wel veel te lang. Ik zou het beter gevonden hebben moesten de topmannen gewoon anoniem vergaderen zonder al die media-aandacht en dat ze dan zo een plan opstellen dat niet te hard beïnvloed wordt door de overheden en met geld. Ik denk dat er zo’n dossier met geld gesmeten wordt om de beslissing op te kopen bijna. Het ergste is dan dat niemand daar nog veel aan gaat doen. Dat kan allemaal zo maar want het is uiteindelijk ook wel de regering van een land die de omkoping doet. Die kunnen alles verzwijgen als ze het willen maar het is toch overduidelijk dat het gebeurt! Op deze manier gaat er nooit een fatsoenlijke oplossing komen tenzij de ultieme bazen zich daar niets van aantrekken.