PDA

Bekijk de volledige versie : We hebben vijf Aardes nodig als we allen leven zoals in VS


Vanhoof.Stef
25th November 2009, 11:27
We hebben vijf Aardes nodig als we allen leven zoals in VS

Als we met z'n allen de levensstijl van de Amerikaanse bevolking zouden overnemen, hebben we liefst vijf Aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. Nu al gebruikt de hele wereldbevolking 1,5 keer de bronnen die onze planeet voorziet. Dat stelt denktank Global Footprint Network.


De gemiddelde Amerikaan heeft een ecologische voetafdruk van negen hectaren, of ongeveer 17 voetbalvelden.

"We verbruiken de middelen van de natuur 44 procent sneller dan wat onze planeet aan kan", stelt het rapport. Enerzijds maken we massaal gebruik van de beschikbare bronnen, anderzijds stoten we veel meer CO2 dan onze planeet kan absorberen. "Dat betekent dat de Aarde iets minder dan 18 maanden nodig heeft om te produceren wat we in één jaar nodig hebben."

Voetafdruk
Als ons jaarlijkse verbruik aan dit tempo blijft toenemen, hebben we tegen 2030 al twee Aardes nodig. De denktank berekende de gemiddelde voetafdruk van meer dan 100 landen. Die voetafdruk is de hoeveelheid land en zee die we nodig hebben voor onze levensvoorzieningen en om onze CO2-uitstoot te absorberen. In 1961 verbruikte de hele wereld slechts iets meer dan de helft van de bronnen van onze planeet. Vandaag verbruiken al 80 procent van de landen meer dan wat er binnen hun landsgrenzen beschikbaar is.

Amerika-Europa
De gemiddelde Amerikaan heeft een ecologische voetafdruk van negen hectaren, of ongeveer 17 voetbalvelden. De voetafdruk van een Europeaan is maar half zo groot, en toch nog altijd te veel op lange termijn. De armste landen staan natuurlijk aan de andere kant van de schaal: Malawi, Haiti, Nepal en Bangladesh hebben vaak geen middelen om voedsel, onderdak en hygiëne te voorzien.

Eenvoudige oplossingen
Nochtans bestaan er eenvoudige manieren om die voetafdruk te doen afnemen. In de VS en Europa is de CO2-uitstoot een grotere boosdoener dan ons verbruik. Volgens de denktank moeten die landen gewoon proberen hun energie efficiënter te beheren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meer investeren in groene, duurzame energie.

Natuurlijk is ook een lichte aanpassing in onze levensstijl geen slechte zaak. "Sommige mensen moeten meer kunnen verbruiken om uit de armoede te treden, anderen kunnen hun consumptie een beetje verminderen zonder aan levenskwaliteit te moeten inboeten", aldus Global Footprint Network. (gb)

Bron: Het Laatste Nieuws, 25 november 2009

Eigen mening: Dit is weer een leuk artikel, dank u wel Amerika. Ik denk dat de tijd gekomen is om de Amerikanen eens op hun plaats te zetten. De ganse wereld zal gestraft worden omdat zij het goed moeten hebben. Waar gaat dit toch heen? De Amerikanen hebben een dubbel zo grote voetafdruk als wij Europeanen. Hoe kan dat toch, wij als Europeanen zijn al erg welvarend en hebben alles wat we willen en toch doen zij er het dubbele bij?
In het artikel zegt men dat het zo eenvoudig is om oplossingen te vinden, is het dan geen tijd om hier dringend aan te beginnen in het geval van de Amerikanen. Ik denk dat zij zelfs nog nooit van het woord groene enrgie gehoord hebben. Dus zo eenvoudig is het allemaal toch niet.

An.Broeckx
25th November 2009, 11:40
Dit bewijst weer maar eens de hardleersheid en het koppige karakter van Amerika. Ik vraag me echt af waarom het voor hen zo moeilijk is om groener te leven. Zeker wanneer je ziet dat Europa nog niet de helft verbruikt van Amerika.
Het is te hopen voor de rest van de wereldbevolking dat Amerika snel zijn fouten inziet!

Anne Van den Bosch
25th November 2009, 14:23
Dit is toch onbegrijpelijk...?
We blijven de wereld maar vernietingen, ondanks de streefdoelen die we opstellen. Zo bereikten we de Kijotonorm alleen maar dankzij de economische crisis, "danku crisis!!!" Schandalig is het, dat we een ramp moeten kennen om een norm te kunnen bereiken, we hebben het nog eens niet bewust gedaan!
De ecologische voetafdruk moet toch te verkleinen zijn, als iedereen al eens zou letten op de aankoop van allerlei producten die meer milieuvriendelijk zijn... Misschien moet men gewoon stoppen met de milieuonvriendelijke producten te fabriceren? De productie ervan kost immers ook geld en schaadt het milieu ook. We hebben heus niet alles nodig wat we in grootwarenhuizen vinden!

satchahelsen
25th November 2009, 14:34
Als we eens in onze huiskamer rondkijken zien we een minstens 2 à 3 tv’s per huishouden terwijl we met 1 ook zouden toekomen. Minstens 2 koelkasten terwijl 1 ook genoeg zou zijn. Iedereen heeft een vaste telefoon plus dat bijna elke inwoner ook nog eens een gsm heeft. Elk huishouden heeft minstens 2 auto’s. Wij kennen zoveel luxe en de meeste van deze dingen zijn niet eens noodzakelijk. En toch willen we steeds meer en beter.
Als we dit vergelijken met andere continenten zoals Afrika zien we een wereld van verschil, deze mensen hebben zo goed als niks en zijn al tevreden als ze voldoende voedsel hebben.
Amerika heeft inderdaad de grootste voetafdruk toch moeten we niet alleen Amerika hier de schuld van geven. Iedereen die meedoet aan deze luxe is hier verantwoordelijk voor. Een andere levensstijl zou inderdaad een goede oplossing zijn, maar we kennen nu zoveel luxe dat we niet meer zonder kunnen. Deze oplossing is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. Zeker niet voor mensen met een hoog inkomen, deze zitten er goed voor en willen het ook laten zien aan de buitenwereld aan de hand van hun luxe..