PDA

Bekijk de volledige versie : Tien van twaalf auto's halen topscore in crashtests.


marie.vanhoof
25th November 2009, 11:25
Tien van twaalf auto's halen topscore in crashtests

* woensdag 25 november 2009
* Bron: BELGA (De Standaard)
* Auteur: BELGA

BRUSSEL - Uit de resultaten van crashtests met 12 nieuwe automodellen die mobiliteitsorganisatie Touring woensdag bekendmaakt, blijkt dat liefst 10 van de 12 modellen een topscore halen voor de bescherming van inzittenden. Dat meldt Touring in een persbericht.

De crashtests werden uitgevoerd door Euro NCAP. De BMW X1, Chevrolet Cruze, Citroën DS3, Infiniti FX, Mazda 3, Mercedes E-Class, Mercedes GLK, Opel Astra, Peugeot 5008, Volkswagen Scirocco, Chevrolet Spark en Toyota Urban Cruiser werden geëvalueerd.

Alleen de Toyota en de Chevrolet Spark deden het wat minder met respectievelijk 3 en 4 sterren, de tien andere modellen halen topscores van vijf sterren.

De wagens werden getest op vlak van bescherming voor inzittende volwassenen en kinderen, bescherming van externe zwakke weggebruikers, whiplash risico en elektronische veiligheidssystemen. Deze test toont volgens Touring aan dat men nooit kan beweren dat het ene merk goed is en het andere slecht: Toyota doet het met de Urban Cruiser nu wat minder goed, maar heeft in het verleden modellen afgeleverd die uitstekend scoren. Chevrolet scoorde met de Aveo in 2006 zeer slecht, maar de nieuwe Cruze haalt een absolute topscore van liefst 96 procent voor de bescherming van inzittenden.

Mening:

Ongevallen in het verkeer, we horen het wel vaker in het nieuws. Een airbag en andere veiligheidssystemen zijn geen overbodige luxe. Goede bescherming in de wagen is nodig om de schade van bijvoorbeeld een auto-ongeluk zo klein mogelijk te houden. Deze tests zijn dus niet onnuttig. Beter gevaren voorkomen dan genezen!