PDA

Bekijk de volledige versie : Crisis maakt ons gek op speculoos


Lotte.Verreijdt
25th November 2009, 10:21
BRUSSEL - Na de hype van de speculoospasta is de magie van het ouderwetse koekje nog altijd niet uitgewerkt. IJs, brood, chocolade, jenever, yoghurt... Geen product of er bestaat tegenwoordig een variant van met speculoos in.

Jan Muylaert

Sinds de speculoospasta eind 2008 bijna het Product van het Jaar werd, lijkt het gekaramelliseerde koekje wel hét toveringrediënt bij fabrikanten. Lotus, het bedrijf dat de speculoospasta uit het VRT-programma De bedenkers als eerste commercialiseerde, heeft al een vervolg willen breien aan het succes door een krokante variant van de pasta te lanceren. En naast chocoladefabrikant Côte d'Or en jeneverstoker Filliers ziet zelfs fastfoodketen Quick centen in het koekje uit grootmoeders tijd.

Surfen al die fabrikanten doodgewoon mee op het succes van speculoospasta? ‘Er is meer aan de hand', zegt smaakspecialiste Anne De Vos van Givaudan, een Zwitsers bedrijf dat voor alle grote fabrikanten smaken ontwikkelt. ‘In tijden van crisis grijpen mensen terug naar smaken die ze kennen. En speculoos eten we al van generatie op generatie. Als speculoos verwerkt wordt in een nieuw product, zijn consumenten er vrij zeker van dat ook dat wel lekker zal zijn. In deze economisch moeilijke tijden heeft niemand zin om met iets nieuws thuis te komen waarvoor het hele gezin zijn neus ophaalt. Dat is meer dan ooit zonde van het geld.'

Veilige innovatie

Niet alleen de consument denkt in crisistermen. Ook de fabrikant wil een ‘veilige' —lees: crisisbestendige— innovatie op de markt brengen. Uit de laatste bedrijfsgegevens blijkt dat de Lembeekse koekjesfabrikant Lotus zich staande houdt in de crisismarkt dankzij de speculoospasta.

En dus was speculoospasta in meerdere opzichten het juiste product op het juiste moment. ‘Want eerlijk is eerlijk, zonder die tv-hype zou het speculooseffect nooit zo groot zijn geweest', zegt Anne De Vos. ‘Niet alle traditionele producten die vandaag worden verwerkt in een nieuwe vorm, zijn even succesvol. Kijk maar naar rijstpap, cuberdons en andere dessertsmaken die terugkomen in roomijs. Dat werkt veel minder goed.'

Bron: De standaard online

Eigen mening:
Ik vind dat dit klopt, als ik een nieuw product zie met speculoos ga ik ervan uit dat dit lekker zal zijn.
Speculoospasta en speculoosijs zijn producten die we vaak in huis hebben tegenwoordig.
Ik ben er zeker van dat de media de gootste rol speelt in deze hype.
Het programma 'De bedenkers' heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld en Lotus heeft hier goed op ingespeeld.
Ik ben niet verbaasd dat andere producenten hier ook van profiteren.