Inloggen

Bekijk de volledige versie : Superslimme rat kan ook ons geheugen verbeteren


ellen.snoeckx
24th November 2009, 12:03
Superslimme rat kan ook ons geheugen verbeteren
[COLOR=Gray]22 november 2009, 19:20
http://www.zita.be/nieuws/bizar/574116_superslimme-rat-kan-ook-ons-geheugen-verbeteren.html[/COLOR]

's Werelds intelligentste rat is gekweekt, meldde de Sunday Telegraph. Hobbie-J werd geboren met een eigenschap die nuttig kan zijn voor de mens: een uitzonderlijk goed geheugen door een nieuwe gentechniek.
Hobbie-J is het resultaat van een medisch experiment aan het "Medical College" in de Amerikaanse staat Georgia. Onderzoeksleider Joe Z Tsien gaf het embryo van de rat een inspuiting met genetisch materiaal waardoor het NR2B-gen, dat de geheugenfunctie beheerst, veranderde. Toen het ratje geboren werd, bleek dat het voorwerpen driemaal langer kan onthouden dan gewone soortgenoten en dat het ook veel sneller uit een doolhof raakt. "Ons onderzoek biedt een stevige basis om te geloven dat het NR2B-gen een cruciale rol speelt voor het verbeteren van de geheugenfunctie. Het zou dus kunnen worden gebruikt in medicatie die het menselijk geheugen versterkt", zei Tsien. De doctor deed tien jaar geleden al een soortgelijk experiment met een muis. De nieuwe proef toont aan dat deze vorm van geheugenverbetering voor meerdere soorten zoogdieren werkt, en dus de weg opent naar gebruik door mensen. Om die reden werden de bevindingen bij Hobbie-J al voorzichtig optimistisch onthaald door organisaties als de Britse "Alzheimer Research Trust". ((VKB))

Mening:
Ik heb mijn bedenkingen bij dit onderzoek... Als het werkt bij de mens, dan kan dat handig zijn in geval van Alzheimer. Maar dan moet men er eerst nog voor zorgen dat het ook werkt bij de mens, en dat men het kan toedienen als de persoon in kwestie al leeft (en dus niet bij een embryo).

Het gevaar dat in dit onderzoek schuilt lijkt me vrij groot. Men kan haast garanderen dat men dit middel zal willen toedienen op (alle) embryo's, zodat zij een beter geheugen gaan hebben. Maar is dat wel nodig? Ik vind dat er met genen niet geknoeid mag worden (behalve eventueel om een bepaalde ernstige ziekte of handicap die men op voorhand al heeft kunnen bepalen te vermijden). Als men iedere embryo gaat 'aanpassen', dan werk je tegen de natuur in. Anders probeert men weer om superbaby's te maken. Men kan het uiterlijk al wat bepalen, nu willen ze het geheugen ook nog voor een deel gaan bepalen. Dit is nergens voor nodig. Ieder kind is uniek en dat moet zo blijven.