PDA

Bekijk de volledige versie : Wachtlijst voor stoppen met roken


Charlotte.Smekens
24th November 2009, 10:01
Wachtlijst voor stoppen met roken
• dinsdag 24 november 2009
• Bron: belga => www.destandaard.be
• Auteur: mcu
Het gedeeltelijk terugbetalen van professionele begeleiding bij het stoppen met roken is een succes. Steeds meer rokers maken er gebruik van. De wachttijden lopen op tot twee maanden, zo schrijven de Concentra-kranten.
Sinds 1 oktober is er terugbetaling voor rokers die met de hulp van een arts of een erkende tabakoloog willen stoppen. Voor de eerste sessie van drie kwartier krijgt de roker 30 euro terug, voor de volgende zeven sessies van 30 minuten is dat telkens 20 euro.

Dat heeft geleid tot een enorme toename van het aantal kandidaat-stoppers die professionele hulp zoeken, zo stelt de Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tbc-bestrijding (VRGT) vast. 'Wie zich nu aanmeldt, kunnen we pas over twee maanden een afspraak geven. En dat terwijl de periode van de goede voornemens nog moet beginnen', zegt woordvoerder Michel Wouters.

Vlaanderen telt ongeveer 90 erkende tabakologen, mensen met een diploma uit de zorgsector die een bijkomende opleiding tabakologie volgden. Ook in ziekenhuizen wordt aan rookstopbegeleiding gedaan. Maar ook het UZA bijvoorbeeld is al volgeboekt tot het einde van het jaar.

Roken is duur en slecht voor de gezondheid. Als men je dan ook nog eens voorstelt om een behandeling gedeeltelijk terugbetaald te krijgen, kan je toch bijna niet meer weigeren om te stoppen met roken? Er is dan ook duidelijk een enorme toename van het aantal kandidaat-stoppers om een professionele “stop-behandeling” te volgen. Dit leidt zelfs tot wachttijden van twee maanden! Persoonlijk vind ik dit fantastisch. Ik ken zelf verschillende rokers die al eens tijdelijk gestopt zijn, maar telkens weer hervielen. Het is dan ook niet gemakkelijk deze gewoonte af te zweren. Vorig jaar verscheen hierover zelfs een artikel in EOS. Dit toonde aan dat als een pas gestopte roker iemand anders een sigaret ziet opsteken, het hersengedeelte dat instaat voor gewoontes wordt geactiveerd. Stoppen met roken is dus wel degelijk hetzelfde als een gewoonte afleren, en dus zeker niet vanzelfsprekend. In mijn ogen is professionele hulp hier dus volledig op zijn plaats. Gezien de lange wachttijden zou ik er wel voor opteren dat er meer specialisten gevormd worden en meer ziekenhuizen meewerken. Minder rokers is namelijk positief voor de algemene volksgezondheid. Ik zou zelfs nog een stapje verder gaan en reclameboodschappen verspreiden die de rookstopbegeleiding promoten. Ikzelf was namelijk niet op de hoogte van deze optie en zal daarin zeker niet de enige zijn. Minder kosten voor de (ex-)roker, minder kosten voor de staat, positieve effecten voor de volksgezondheid,… er is geen enkele reden dat de overheid niet mee op de kar springt en een algemene campagne voert. Al zullen er eerst wel meer professionele begeleiders moeten komen, want een wachttijd van twee maanden kan alleen maar demotiverend werken.