PDA

Bekijk de volledige versie : Amnesty wil gelijke behandeling Aboriginals


jillie.dams
23rd November 2009, 18:29
Amnesty wil gelijke behandeling Aboriginals

CANBERRA - Secretaris-generaal van Amnesty International, Irene Khan, wil discriminerende maatregelen voor Aboriginals in Australië afschaffen om zo de armoede onder deze bevolkingsgroep een halt toe te roepen.

Khan was geschokt over de armoede die ze aantrof tijdens een recent bezoek aan kampen en nederzettingen van Aboriginals. Ze sprak van omstandigheden die doen denken aan de Derde Wereld.

Om alcoholmisbruik en kindermisbruik onder Aboriginals te kunnen aanpakken stelde de Australische regering twee jaar geleden antidiscriminatiewetten buiten werking. Het gebruik van alcohol in Aboriginal-gemeenschappen in de Northern Territory werd verboden, evenals de verspreiding van harde porno. Ook mochten Aboriginals hun uitkeringen niet langer naar eigen inzicht uitgeven. Tegelijkertijd trok de regering miljarden uit voor het verbeteren van de huisvesting, de gezondheidszorg, het onderwijs en het politietoezicht in de Aboriginal-gemeenschappen.

Rechten waarborgen

Volgens Khan moet de regering een oplossing voor de problemen onder Aboriginals vinden waarbij hun rechten worden gewaarborgd en de rassengelijkheid niet in het geding komt.

‘Ze voelen zich machteloos, beroofd van hun waardigheid, bedreigd met het verlies van hun identiteit en aangevallen op het land van hun voorouders’, zei ze in een door de Australische televisie uitgezonden toespraak.

VN-rapporteur voor mensenrechten van inheemse volken James Anaya concludeerde eerder dit jaar na een bezoek aan de Northern Territory ook dat Australië de beperkende maatregelen tegenover de Aboriginals moet opheffen.

De Australische minister van inheemse zaken Jenny Macklin erkende woensdag dat de Aboriginals zich door de opschorting van de antidiscriminatiewetten 'gekrenkt, verraden en minderwaardig aan andere Australiërs' voelen. Ze zei dat de betreffende wetten binnenkort weer in werking worden gesteld.

Australië heeft 22 miljoen inwoners, onder wie een half miljoen Aboriginals.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20091118_042&word=mensenrechten
Eigen mening: Allereerst vind ik Amnesty International een eervol en prachtig initiatief. Ik vind, net als Irene Khan, dat de Aboriginals in Australië moeten geholpen worden. De regering van Australië is hiervoor verantwoordelijk en moet een oplossing zoeken voor deze problemen. Er is toch een soort vooruitgang aan de gang beweert de Australische minister van inheemse zaken Jenny Macklin.