PDA

Bekijk de volledige versie : Meer zelfmoorden bij kinderen van tienermoeders


Barst
25th September 2004, 02:53
Groter risico op zelfmoord bij kind van tienermoeder


KINDEREN met een laag geboortegewicht lopen in hun latere leven een groter risico op zelfmoordneigingen. Ook kinderen van tienermoeders hebben als adolescent meer kans op suïcidepogingen, net als vierde en volgende kinderen in grote gezinnen en kinderen van kansarme moeders. Dat blijkt uit een groot bevolkingsonderzoek in Zweden, dat morgen wordt gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Danuta Wasserman en haar collega's van het zelfmoordpreventiecentrum van het Karolinska-instituut volgden ruim 700.000 jongeren die tussen 1973 en 1980 in Zweden waren geboren. Ze registreerden alle zelfmoorden en zelfmoordpogingen bij de jongeren uit de groep, die in de leeftijd tussen tien en 26 jaar waren. Aan het eind van de studie, in 1999, stond het Zweedse zelfmoordcijfer voor de hele bevolking op 2 per 10.000 inwoners. Maar kinderen met een laag geboortegewicht (twee kilogram of minder) of kinderen van tienermoeders hadden een dubbel zo grote kans, bleek uit het onderzoek. Een beduidend verhoogd risico liepen ook kinderen uit grote gezinnen die als vierde of volgende kind in de rij werden geboren, of kinderen van laagopgeleide en kansarme moeders. Van oudere moeders (29 jaar en ouder bij de geboorte) leek juist een beschermend effect uit te gaan inzake zelfmoord bij hun kinderen.

De onderzoekers veronderstellen dat er een verband is tussen de geestelijke gezondheid van moeders en zelfmoord bij hun kinderen. Meisjes met een psychiatrische aandoening lopen mogelijk meer kans op een tienerzwangerschap en kansarmoede, is de gedachte, en werken eventuele psychiatrische problemen bij hun nageslacht wellicht nog in de hand. Hoe het verband tussen geboortegewicht en zelfmoord is te verklaren, weten de onderzoekers niet. Een laag geboortegewicht kan diverse oorzaken hebben, bijvoorbeeld vroeggeboorte, maar ook een voedingstekort in de baarmoeder. Ook meerlingen en reageerbuiskinderen hebben soms een te laag geboortegewicht.


24/09/2004 (hvde)

©Copyright De Standaard