Inloggen

Bekijk de volledige versie : Van Rompuy: van voorzitter over topminister en premier naar eerste EU-president


toon.peeters
19th November 2009, 20:22
Herman Van Rompuy heeft op zijn 62ste de opperste bekroning van zijn indrukwekkende politieke carrière bereikt: na C.V.P-voorzitter, topminister en eerste minister, wordt Van Rompuy nu de eerste Europese president. Een overzicht van de mijlpalen in het leven van Van Rompuy, als politicus én als mens.

Vier kinderen, twee kleinkinderen
Herman Achille Van Rompuy werd op 31 oktober 1947 geboren in Etterbeek (Brussel). Met zijn vrouw Geertrui Windels heeft hij vier kinderen: Peter (29), Laura (28), Elke (26) en Thomas (23). Sinds vorig jaar is hij ook grootvader van Lander en onlangs kwam daar nog Jasper bij. Na zijn studies Grieks-Latijnse in het Sint-Jan Berchmanscollege Brussel (1965), doctoreerde hij in de Economische Wetenschappen aan de KU Leuven (1971).

Tindemans
Zijn politieke carrière begon 34 jaar geleden als adviseur op het kabinet van premier Leo Tindemans, maar geraakte pas echt in een stroomversnelling toen hij in september 1988 verrassend verkozen werd tot voorzitter van de C.V.P. Hij bleef dat vijf jaar en diende dan jarenlang als vicepremier en minister van Begroting onder premier Dehaene. Herman Van Rompuy bouwde een uitstekende reputatie op en loodste het land in moeilijke tijden vlotjes door woelige begrotingstijden naar de Maastricht-norm.

Oppositie
Toen de C.V.P. in 1999 naar de oppositie werd verwezen door Verhofstadt, taande de ster van Van Rompuy. Zijn broer, Eric Van Rompuy, kwam meer in het nieuws als hardliner in de communautaire strijd rond Brussel-Halle-Vilvoorde. Herman zelf was en is veel meer de man van de consensus, hoewel hij in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode woont.

Milquet
In 2004 kreeg hij de titel van 'Minister van Staat' en kwam vooral in het nieuws dankzij zijn vele haiku's, Japanse gedichten die zijn handelsmerk zouden worden, ook in Europa. In 2007 maakte Van Rompuy een eerste comeback als parlementsvoorzitter. In volle crisis rond de regeringsvorming riep onder meer 'Madame Non' Joelle Milquet luidop om de komst van Van Rompuy. Eind vorig jaar werd hij verrassend de opvolger van Yves Leterme als eerste minister na de Fortisaffaire. (kh)

www.demorgen.be

Eigen mening
Van Rompuy heeft het hier in België goed gedaan na de mislukking van Yves Leterme. Ik hoop dat hij onze eer in Europa hoog kan houden en dat hij daar ook leiding kan geven zoals hij dat in België gedaan heeft.
Nu blijft voor mij de grote vraag wat er met België gaat gebeuren. Is Leterme klaar om opnieuw de fakkel in zijn handen te nemen?
Ik heb het artikel hier geplaatst omdat het gaat om een politieke verandering in Europa.