PDA

Bekijk de volledige versie : Al 5.000 Brusselaars ruilden auto voor alternatief


Kimberly.Nuyts
18th November 2009, 20:21
Al 5.000 Brusselaars ruilden auto voor alternatief

BRUSSEL - Meer dan 5.000 Brusselaars hebben al gebruik gemaakt van de Brussel'Air-premie. Dat meldt Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!). Het gaat om een financiële stimulans voor mensen die hun auto ruilen voor milieuvriendelijkere vervoersmiddelen.

Sinds eind 2006 kunnen Brusselaars die hun nummerplaat laten schrappen een Brussel'Air-premie aanvragen. Het gaat om een combinatie van een busabonnement en een Cambio-abonnement voor een jaar of een fietspremie en een Cambio-abonnement. Drie jaar later is de kaap van de 5.000 bereikt. De teller staat ondertussen op 5.391, wat overeenkomt met een 150-tal aanvragers per maand.

De Lille maakte de cijfers woensdag bekend in de bevoegde commissie van het Brussels parlement. "Een mooi cijfer, zeker als je weet dat het merendeel van de verplaatsingen in het gewest over korte afstanden gaan. Niet minder dan 25 procent van de verplaatsingen met de auto zijn korter dan 1 kilometer", stelt De Lille, die het systeem wil voortzetten.

Bron: De Standaard (www.standaard.be)

Mening: Persoonlijk vind ik dit een zeer goed initiatief. Er zouden veel meer mensen hun wagen af en toe eens aan de kant moeten laten staan. Een premie zoals deze van Brussel'Air is hiervoor een uitstekende stimulans. Wat misschien ook zou kunnen helpen is de prijs van het openbaar vervoer toegankelijk maken voor iedereen, alsook de problemen op het spoorwegnet (vertragingen, over volle treinstellen, e.d.) op te lossen. Extra verbindingen tussen de grote steden in België zijn volgens mij geen overbodige luxe. Het zou ook geen slecht idee zijn om meer bussen in te leggen of om carpoolen nog meer te stimuleren.

Dit zal niet enkel de files ten goede komen, maar ook het probleem met de hoge CO2 uitstoot zal hiermee geholpen zijn. Een goede zaak voor mens en natuur dus !