PDA

Bekijk de volledige versie : PS wil openbare gebouwen openen voor asielzoekers


Mattiaswillems
14th November 2009, 16:56
PS wil openbare gebouwen openen voor asielzoekers

De PS wil dat er zo snel mogelijk openbare gebouwen tijdelijk ter beschikking worden gesteld voor de opvang van asielzoekers. Dat stellen de Franstalige socialisten zaterdag in een persmededeling.

De PS wil het leger, de civiele bescherming, de Regie der Gebouwen en andere overheidsdiensten mobiliseren om noodoplossingen te zoeken om een "waardige en gepaste opvang" te voorzien voor honderden vluchtelingen die conform de wet een asielaanvraag hebben ingediend, maar intussen in precaire omstandigheden moeten overleven.

Met spoed
Volgens de PS kunnen openbare gebouwen snel op tijdelijke basis worden vrijgemaakt. Op initiatief van staatssecretaris Philippe Courard (PS) zijn in overleg met Fedasil en andere betrokken diensten al verscheidene gebouwen geïdentificeerd. "De opvang in die gebouwen moet met spoed gedeblokkeerd worden", zo staat in de mededeling.

De PS herinnert eraan dat Courard ruimte heeft bedongen om tegen eind dit jaar 454 nieuwe opvangplaatsen te creëren. Tegen december volgend jaar zou de capaciteit met in totaal 2.134 plaatsen versterkt worden. "Maar de opening van nieuwe plaatsen vraagt tijd. In afwachting mogen we niet blind blijven voor de kritieke situatie van honderden asielzoekers", besluit de partij.

[B]Demorgen.be 14/11/2009

De PS kan zich volgens mij beter bezighouden met het creëren van nieuwe asielcentra in plaats van bestaande gebouwen open te stellen. Dit vraagt inderdaad tijd, maar dan is er tenminste een fatsoenlijke accomodatie voor de asielzoekers in plaats van een noodoplosing! Want in dit geval gaan ze dan waarschijnlijk denken dat het probleem is opgelost en dat ze er geen aandacht meer aan moeten besteden in de toekomst!

Lisa.Ceulemans
15th November 2009, 12:06
Volgens mij is het een goed initiatief om in bestaande gebouwen asielzoekers die conform met de wetgeving een asielaanvraag hebben ingediend onder te brengen. Dit hoeven daarom zelfs geen openbare gebouwen zijn, want in België zijn er ook veel gewone gebouwen en huizen die leegstaan. De kost om zulke gebouwen leefbaar te maken zal ook veel lager liggen dan het bouwen van nieuwe asielcentra. Om maar een lukraak voorbeeld te geven: de wijk Orleanstoren in Aarschot telt 28 sociale woningen die al drie jaar leegstaan.