PDA

Bekijk de volledige versie : NASA vindt grote watermassa op de maan


Simon Verrydt
14th November 2009, 10:04
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een grote watermassa ontdekt op de maan. "Voorlopige resultaten wijzen niet op een klein beetje water, maar op een aanzienlijke hoeveelheid", luidt het.

NASA liet vorige maand een onbemande sonde en een afgedankte rakettrap inslaan in een poging via de opgeworpen stofwolk te kunnen bepalen of er water aanwezig is. Op 9 oktober crashte het ruimtetuig LCROSS op het maanoppervlak. De stofwolk die daarbij ontstond, leverde volgens de NASA een schat aan informatie op. De LCROSS maakte met 9 instrumenten real-time een analyse van wat tot kort daarvoor nog de bodem van de maan was geweest.
Cyclus

De Indiase maanmissie Chandrayaan-I en het Amerikaanse ruimtetuig Deep Impact ontdekten eerder al dat een waterlaagje met een dikte van slechts enkele moleculen zich elke maandag vormt, verdampt en zich de volgende dag opnieuw vormt.

Deze cyclus zou veroorzaakt kunnen worden door waterstof-ionen die door de zonnewind worden aangeleverd. De ionen zouden kunnen reageren met zuurstofrijke mineralen op het maanoppervlak en zo water produceren. Warmte van de zon zou het water dan weer doen verdampen.

eigen mening:
Ik denk dat wij nu in een belangrijke tijd leven voor de mensheid.Als je kijkt naar vooruitgang die we al geboekt hebben enz.
Het is raar om te weten dat zo bijv. de landing op mars al is vastgelegd. Ik vind dit ook interessant om te weten.