Inloggen

Bekijk de volledige versie : Liever geen nieuw belangenconflict over B-H-V


Paulien.Detailleur
13th November 2009, 12:27
[SIZE=4]Grouwels: "Liever geen nieuw belangenconflict over B-H-V"[/SIZE]

Indien het Brussels parlement op zijn beurt een belangenconflict inroept tegen de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde zal dat zorgen voor spanningen tussen de Franstalige en Nederlandstalige verkozenen, maar niet leiden tot een crisis binnen de Brusselse regering. Dat verklaarde Brussels minister Brigitte Grouwels vanmorgen op La Première (RTBF).

Grouwels hoopt nog altijd op een onderhandelde oplossing binnen de vier maanden, de duur van het lopende belangenconflict dat door het parlement van de Duitstalige gemeenschap werd ingeroepen, en een doorbraak over de financiering van het Brussels gewest.

Op de vraag wat er moet gebeuren wanneer het lopende belangenconflict is afgelopen zonder dat er een oplossing voor B-H-V is, stelde de CD&V-minister dat de Nederlandstaligen in het Brussels parlement "geen vragende partij" zijn om de procedure van het belangenconflict op te starten. Ze zullen zich wellicht onthouden of tegenstemmen. De Brusselse regering zal volgens Grouwels niet lijden onder de procedure omdat ze wordt opgestart om de beste oplossing te vinden. (belga/sps)
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Binnenland/article/detail/1028646/2009/11/13/Grouwels-Liever-geen-nieuw-belangenconflict-over-B-H-V.dhtml
13/11/09 09u19


Op 26/10/2009 heeft het parlement van de Duitstalige gemeenschap een (nieuw) belangenconflict ingeroepen tegen het voorstel om de tweetalige kieskring BHV te splitsen. Zo geven de Duitstaligen, die optreden als bemiddelaar in deze zaak, de Vlamingen en de Franstaligen de tijd om een onderhandelde oplossing te zoeken.

Een taak die onmogelijk blijkt voor beide regeringen.

Nu speelt ook het Brussels parlement met het idee een belangenconflict in te roepen en zo het probleem verder op de lange baan te schuiven, een probleem dat volgens mij al veel te lang duurt. Een probleem dat ook vooral in stand gehouden wordt door de vrees van de Vlamingen voor de verdere uitbreiding van de verfransing van Brussel over Vlaamse gemeenten. Een probleem dat ze enkel te wijten hebben aan zichzelf.

Door het invoeren van faciliteitengemeenten na de definitieve vastlegging van de taalgrens in 1963 hebben de Franstaligen nu een verworven recht. De faciliteitengemeenten die toen zijn ingevoerd als tijdelijke maatregel kunnen dus niet meer worden afgenomen. In het verleden hadden de Vlamingen dus simpelweg voet bij stuk moeten houden, maar nu is het daar te laat voor.

Mijn mening is dan ook: Als de Franstalige partijen akkoord gaan met een splitsing van BHV, maar daarvoor als compensatie willen dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitgebreid wordt met de zes faciliteitengemeenten, dan hebben de Vlamingen geen andere keuze dan deze vereiste in te willigen.
Ik ben er ook sterk van overtuigd dat men de verfransing in ons gewest met man en man moet tegengaan, en dit lijkt mij enkel mogelijk door een uitbreiding van Brussel.