PDA

Bekijk de volledige versie : Psychopaten hebben afwijkende hersenen


Vanhoof.Stef
12th November 2009, 19:30
Psychopaten hebben afwijkende hersenen


De hersenen van psychopaten zijn anders dan die van andere mensen.


Sommige criminelen pleiten verzachtende omstandigheden omdat ze genetisch bezwaard zouden zijn, zodat ze als het ware 'verplicht' worden misdaden te begaan. Gelukkig gaan rechters daar zelden op in, want niet iedereen is sociaal voldoende aangepast om normaal te kunnen functioneren in onze maatschappij.

Diagnose

Maar sommige mensen zíjn inderdaad anders. Het vakblad Molecular Psychiatry stelt dat de hersenen van zware psychopaten op belangrijke punten verschillen van die van 'gewone' mensen.

Zo is de zone die de orbitofrontale cortex verbindt met de amygdala (die voor emoties instaan) bij psychopaten heel diffuus. Onderzoekers konden zelfs een verband leggen tussen de mate van 'abnormaalheid' en de ernst van de psychopathie.

Het is nog niet duidelijk of er uit de resultaten een vorm van diagnose gepuurd kan worden. De studie steunde namelijk op onderzoek van slechts een klein aantal psychopaten.

Dirk Draulans

Bron: Knack, 22 november 2009

Eigen mening: Nog een bijkomende uitzondering op de regel. Binnenkort moeten we rechtbanken gaan afschaffen. Hoe kunnen zij nu nog aan een degelijke rechtspraak doen?

Dus dan kunnen we misschien in de toekomst beter wetenschappelijke centra als rechter laten fungeren. Zij hebben hier over een veel beter oordeel plus dan kunnen psychologen ook niet zo makkelijk meer tussenkomen met foute oordelen en conclusies. Gelukkig is het onderzoek slecht in een beginnende fase en kan het nog alle kanten uit.

Toch vind ik het maar een vreemde gedachte dat er aan de hersenen gezien kan worden of er een potentiële psychopaat in jouw schuilt. Langst de andere kant is dit weer een goede evolutie, zo kunnen potentiële psychopaten sneller opgespoord worden en daarbij worden geholpen.

Nu een meer ethische vraag, zijn deze mensen dan eigenlijk daders of eerder slachtoffers van een erfelijke afwijking? Hoe gaat men hen straffen? Ontoerekeningsvatbaar zijn ze sowieso. Maar hier gaan de eigenlijke slachtoffers en diens familieleden dan weer niet gelukkig zijn.

anouk.cornelissen
16th November 2009, 20:30
Eigen mening: Ik vind dit een enorme doorbraak in de wetenschap. Sommige mensen die in de gevangenis zitten horen daar helemaal niet thuis. Ze hebben eerder medische/psychologische opvang nodig. De laatste paar jaar komt er vaak in het nieuws dat misdadigers en vooral hun advocaten pleiten voor een psychologisch onderzoek. Ze hopen dat de onderzoeksrechter hen geestelijk onvatbaar verklaard. Via dit onderzoek kan tevens de onderzoeksrechter beroep doen op de gevonden resultaten.

Zo tracht men in de strafzaken meer klaarheid te schepen. Om ervoor te zorgen dat de vonnissen eerlijker worden geveld.