PDA

Bekijk de volledige versie : Michel D'Hooghe in het nauw door Mexicaanse griep


Nathalie.Tilemans
12th November 2009, 13:20
BRUSSEL - De voorzitter van de medische commissie van de Fifa, Michel D'Hooghe, ‘misbruikt de Wereldgezondheidsorganisatie

Dat Michel D'Hooghe met hart en ziel de vaccinatie van voetballers blijft verdedigen, brengt hemzelf steeds meer in nauwe schoentjes. Hij blijft achter de beslissing van Anderlecht en Club Brugge staan om hun spelers in te enten tegen de Mexicaanse griep. Nochtans kunnen ze daarmee de vaccinatie van de mensen die het echt nodig hebben, in het gedrang brengen.

‘Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft dat aangeraden voor clubs die internationale wedstrijden spelen', is zijn argument. ‘Club Brugge moet binnen twee weken in Oekraïne spelen (tegen Shaktar Donetsk, red.), en daar is veel Mexicaanse griep.'

Zowel griepcommissaris Marc Van Ranst als de Antwerpse vaccinoloog Pierre Van Damme heeft dat nagetrokken, en beiden hebben een duidelijk antwoord: er bestaat geen enkele richtlijn in die zin. Dit is een sportieve beslissing, geen beslissing van de WGO. Volgens Van Damme, die de WGO op internationaal niveau adviseert, is de organisatie ‘not amused' dat haar naam en autoriteit worden misbruikt.

De spelers van Anderlecht zijn zondag na hun wedstrijd tegen Genk ingeënt, Club Brugge organiseerde de vaccinatie afgelopen dinsdag. Standard heeft zijn spelers ook gevaccineerd, maar dat was tegen de gewone seizoensgriep, niet de Mexicaanse griep. Dat is geen probleem.

Met de prik tegen de Mexicaanse griep is er wel een probleem. ‘Onethisch', noemde de minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS), dat. Zij laat onderzoeken waar de clubs die vaccins hebben gehaald. Want huisartsen mogen die alleen bij de apotheek afhalen om aan prioritaire patiënten te geven, zoals leraars en zwangere vrouwen. Marc Van Ranst vermoedt dat een huisarts het met die regel niet zo nauw heeft genomen en extra dosissen heeft besteld.

In Nederland heeft de eersteklasser AZ Alkmaar zich intussen geëxcuseerd voor de vaccinatie van zijn spelers. De clubarts noemde dat initiatief achteraf ‘een beetje dom' en voegde eraan toe dat voetballers geen voorrang zouden mogen hebben op andere mensen.

De Standaard Online donderdag 12 november 2009

Profvoetballers inenten omdat ze in het buitenland moeten spelen is totale onzin en niet medisch relevant.
Momenteel mogen artsen alleen risicopatiënten inenten, en zij behoren absoluut niet tot die categorie. Men mag zelfs momenteel geen kinderen inenten omdat ook zij niet behoren tot de risicopatiënten. Artsen riskeren zelfs gestraft te worden als ze kinderen vaccineren. Dan vind ik het absurd en niet correct dat men massaal de profvoetballers is gaan inenten. Dit zijn gezonde mensen die helemaal niet tot de risicogroep behoren. Het argument dat de Belgische profvoetballers ingeënt worden omdat alle andere landen dit ook doen, is gewoon een flauwe uitvlucht om dit te rechtvaardigen.
De arts die ervoor gezorgd heeft dat deze clubs aan vaccins zijn geraakt, moet volgens mij gestraft worden. Artsen moeten zich aan bepaalde regels houden, en blijkbaar is er toch iemand geweest die het niet nodig vindt om zich volledig aan die regels te houden.
Als men de profvoetballers gaat inenten, waar stopt het dan? Hoeveel atleten gaan er niet naar het buitenland om deel te nemen aan wedstrijden e.d.? Moet men die dan ook allemaal gaan vaccineren? En hoe zit het dan met al de mensen die op reis gaan, naar eender welk land? Moeten zij dan ook allemaal worden ingeënt? Dit slaagt gewoon nergens op.
De vaccins zijn enkel bedoeld voor een bepaalde risicogroep. Momenteel heeft men nog niet de middelen om iedereen te kunnen vaccineren. Het is niet meer dan fair dat iedereen hier dan ook rekening mee houdt.