PDA

Bekijk de volledige versie : Uniek: zes waterkrachtcentrales op Albertkanaal


Jennifer . Verhaegen
11th November 2009, 23:46
Uniek: zes waterkrachtcentrales op Albertkanaal

10:37 Op de sluizencomplexen van het Albertkanaal in Ham en Olen zullen pompinstallaties en waterkrachtcentrales gebouwd worden. Die moeten waterbeheersing garanderen bij extreme droogte. Later volgen nog vier locaties: Wijnegem, Hasselt, Diepenbeek en Genk.

De bouw van de pompinstallaties zal het mogelijk maken om een deel van het gebruikte schutwater (water dat nodig is om de schepen te versluizen) terug te pompen, zodat het waterverbruik van het Albertkanaal in droge periodes kan beperkt worden met circa 50%, zegt minister van Mobiliteit en Openbare werken Hilde Crevits.

Duurzame energie
De zes waterkrachtcentrales zullen daarnaast op duurzame wijze energie uit water produceren met een equivalent van het verbruik van 10.000 gezinnen.
“De plaatsing van 6 gecombineerde pompinstallaties en waterkrachtcentrales op het Albertkanaal is uniek in België en een goed voorbeeld van integraal waterbeleid", aldus Crevits.

2016
De aanbesteding van de bouw van de pompinstallaties en waterkrachtcentrales op de sluizencomplexen van Ham en Olen is gepland midden 2010. De aanvang van de werken volgt dan na het bouwverlof. Tegen eind 2011 moeten beide installaties operationeel zijn.
In de volgende jaren zullen ook op de sluizencomplexen van Wijnegem, Hasselt, Diepenbeek en Genk dergelijke installaties gebouwd worden, eventueel aangepast in functie van de opgedane ervaring. Indien alles volgens planning verloopt zullen alle pompinstallaties en waterkrachtcentrales operationeel zijn in 2016. De werken worden geraamd op 3,5 miljoen euro per sluizencomplex.

Bron: http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid878022/uniek-zes-waterkrachtcentrales-op-albertkanaal-2.aspx

Energie die anders verloren gaat, wordt nu nuttig gebruikt. Dit is zeker een goede bijdrage aan het milieu. Je moet altijd investeren om er later iets te kunnen uithalen. Het water is er, het kanaal is er, en water is een gratis energiemiddel dus dit kan men er zeker uithalen. Je moet niets meer zoeken, alles staat er al, je moet enkel de centrales bouwen. Dit is ook milieuvriendelijk, het schaadt de natuur niet. Men gaat hier niet me chemische producten werken of chemische stralingen en er is dus ook geen chemisch afval. Als men een stuwmeer zou bouwen, is er altijd een kans dat hier een scheur inkomt en dan komt er een grote hoeveelheid water vrij. Dit kan schade veroorzaken aan het landschap en de mensen. Het is zeker een heel goed initiatief met veel voordelen en heel weinig nadelen.