PDA

Bekijk de volledige versie : Auto's die rijden op waterstof weer stap dichterbij


lobke.vervoort
10th November 2009, 11:24
Een onderzoeker van de Nederlandse universiteit TU Delft heeft een methode ontwikkeld die kan zorgen voor een doorbraak in de aandrijving van auto's met waterstof. Het gaat om een nieuwe opslagmethode voor de waterstof, aangezien de gascilinder die daarvoor nu nog nodig is, niet ideaal is voor personenauto's. Waterstofverbrandingsmotoren zijn de enige motoren die geen CO2 uitstoten. Het enige wat uit de uitlaat komt is waterdamp.

Geschikt metaal
Voor geconcentreerde waterstofopslag kunnen metaallegeringen worden gebruikt die een chemische binding met waterstof aangaan. Om te bepalen welke legeringen het meest geschikt zijn, ontwikkelde Bernard Dam een techniek waarmee de eigenschappen van de materialen snel in kaart kunnen worden gebracht. Hij doet dat door honderden verschillende composities van metalen, zoals nikkel, magnesium en titaan in telkens wisselende onderlinge verhoudingen te onderzoeken. Aan de hand van optische analyses zien de onderzoekers onmiddellijk welke samenstelling de beste eigenschappen heeft voor gebruik als opslagmateriaal voor waterstof.

Titaan
Deze aanpak heeft al geleid tot een interessante vondst, aldus Dam. Door een klein beetje titaan toe te voegen aan een legering van magnesium en nikkel ontstaan zogenaamde nanoclusters. Dat zijn zeer kleine en gunstige afwijkingen in de legering. "Zo ontstaan onverwacht op nanoschaal nieuwe materialen voor waterstofopslag", meldt de Delftse hoogleraar. (anp/sam)

bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1027257/2009/11/09/Auto-s-die-rijden-op-waterstof-weer-stap-dichterbij.dhtml

datum: 9 november 2009

eigen mening

Eindelijk nog eens goed nieuws! We verwachten allemaal dat de wetenschap oplossingen zal vinden om de CO2-uitstoot van auto's tegen te gaan, maar de laatste tijd horen we hier minder en minder van. Dit artikel bewijst dat de wetenschap toch weer in de goede richting evolueert. Ik hoop dat men deze techniek ook betaalbaar kan maken, zodat in de toekomst alle auto's op waterstof kunnen rijden.