PDA

Bekijk de volledige versie : Nederlanders eisen dat regering met Hamas praat


Barst
10th November 2009, 00:35
Nederlanders eisen dat regering met Hamas praat


De Israëlische buitenlandminster Avigdor Liberman brengt deze week een bezoek aan Nederland.De Nederlandse regering moet met Hamas gaan praten. Om het conflict tussen Israël en de Palestijnen vlot te trekken, is het van groot belang dat met alle partijen wordt gesproken, dus ook met de radicale beweging die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook. Juist Nederland kan daar een rol in spelen, omdat het goede betrekkingen heeft met zowel Israël als de Palestijnen.


Bezoek buitenlandminister

Die oproep doen vier organisaties vandaag in een advertentie in NRC Handelsblad, met het oog op een bezoek van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Liberman, deze week aan Nederland. Het initiatief komt van Een Ander Joods Geluid, Gate48 (een platform van kritische Israëliërs in Nederland), het Nederlands Instituut Palestina/Israël en het Steuncomité Israëlische Mensenrechten- en Vredesorganisaties. De oproep staat ook op het internet.


Van Agt, van Mierlo

Inmiddels hebben volgens de organisatoren zeker vijfhonderd mensen die ondertekend. Onder hen bekende academici en (oud-) politici van tal van partijen zoals oud-premier Dries van Agt, Hans van den Broek en Hans van Mierlo. De initiatiefnemers wijzen erop dat ook in Israël zelf meer geluiden komen van prominenten om met Hamas te gaan praten.


Geweld afzweren

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) weigert dat. Hij vindt dat de beweging eerst het geweld moet afzweren, Israël moet erkennen en oude vredesverdragen moet naleven. Een kamermeerderheid steunt hem hierin. De PvdA, SP en GroenLinks lijkt het juist wel zinnig om met Hamas contact te hebben over een oplossing.


Blog HLN, 10/11/09 (anp/lb)