PDA

Bekijk de volledige versie : Mont Blanc is 45 cm gekrompen in twee jaar tijd


Eva Thijs
5th November 2009, 21:13
De hoogste berg van de Alpen is gekrompen. De Mont Blanc, in het oosten van Frankrijk, is volgens de jongste metingen van wetenschappers 4.810,45 meter hoog. Dat is 45 centimeter minder dan twee jaar geleden, deelden experts uit de Haute Savoie in Annecy mee. In 2007 was de Mont Blanc nog bijna 4.811 meter hoog.

Warme zomer
De exacte hoogte is afhankelijk van het weer, aldus de vorsers. Zo was het de voorbije zomer erg warm en kromp de ijsmassa op de Mont Blanc. Een verband tussen de verandering van het klimaat en de veranderingen in de hoogte lijkt er tot dusver niet te zijn. In 2001 was de berg bijvoorbeeld 4.808,4 meter hoog, kleiner dus dan vandaag.

Top wijkt naar Italië
Bij de metingen stelden de vorsers nog een ander merkwaardig fenomeen vast: volgens de gegevens ligt het hoogste punt van de Mont Blanc dit jaar 26 meter meer naar het oosten dan twee jaar geleden, in de richting van Italië dus. De top bleef naar verluidt echter ondubbelzinnig in Frankrijk liggen.

Voor de metingen in september gebruikten de deskundigen gegevens van het satellietnavigatiesysteem gps. De Mont Blanc werd in 2001 voor het eerst op deze wijze gemeten. (afp/lb)

Datum: 5 novembe 2009
Bron: Het Laatste Nieuws

Eigen mening:
Het is angstaanjagend dat zelfs de eeuwige sneeuw uiteindelijk zal verdwijnen door de opwarming van de aarde. Al is het besef er wel in de wereld, wordt er nog niet genoeg aan gedaan. Geld speelt een te grote rol in het leven van de mens en het is ontzettend jammer dat het milieu en de gezondheid van de mensen daaronder moet lijden.