PDA

Bekijk de volledige versie : Van testosteron word je gierig


Barst
5th November 2009, 13:49
Van testosteron word je gierig


BRUSSEL - Hoe meer testosteron, hoe minder vrijgevig. Dat blijkt uit een onderzoek bij Amerikaanse studenten.


Testosteron heeft het altijd gedaan. Het mannelijke geslachtshormoon wordt al verantwoordelijk gesteld voor haantjesgedrag, agressie en machismo, en nu ook voor gierigheid. Volgens de Californische neuro-economen Karen Redwine en Paul Zak maakt testosteron mannen minder vrijgevig. Dat meldt het Britse wetenschapsmagazine New Scientist.

Redwine en Zak gaven aan vijfentwintig vrijwilligers een gel met testosteron, waarna ze hun vrijgevigheid testten. De proeven werden enkele keren herhaald, waarbij de proefpersonen soms testosteron en soms een placebo kregen.

Na de toediening peelden de studenten in groepjes van twee een spel op de computer dat bekend staat als het ‘ultimatumspel'. In dat spel wordt aan de twee spelers een som geld aangeboden, in dit geval tien dollar. Een van de twee spelers mag zeggen hoe die som tussen beiden verdeeld wordt (bijvoorbeeld fiftyfifty, of ‘negen dollar voor mij en één voor jou.'). De andere speler mag zijn veto stellen als hij de verdeling niet eerlijk vindt; in dat geval krijgt niemand iets. Puur rationeel gezien zou die tweede speler elk aanbod dat hoger dan nul is moeten accepteren, want zelfs één cent krijgen is beter dan niets. Maar in de praktijk blijkt dat de meeste mensen elk aanbod dat ze te laag vinden, afwijzen. Ze krijgen liever helemaal niets dan de ander een ‘oneerlijk' hoog bedrag te gunnen.

In het onderzoek van Redwine en Zak speelden alle studenten het spel in beide rollen. Studenten die de gel met echte testosteron hadden gekregen, deden gemiddeld een erg gierig aanbod voor de verdeling, stelden de onderzoekers vast: 1,57 dollar. Zónder testosteron boden ze 2,15 dollar aan.

Vooral dihydrotestosteron (dht), een krachtige variant van het hormoon waarin testosteron in het lichaam wordt omgezet, bleek nefast voor de vrijgevigheid. De onderzoekers namen bloedstalen van hun proefpersonen. Diegenen met het laagste gehalte aan dht in het bloed, gunden gemiddeld 3,65 dollar aan hun tegenspelers, degenen met het hoogste dht-gehalte boden maar 0,55 dollar aan.

De andere kant van de medaille was dat dht ook beïnvloedde hoe sterk de spelers in de andere rol in het spel geneigd waren hun veto te stellen tegen een te karig aanbod. De mannen met het meeste dht deden dat het vaakst: ze verwierpen elk aanbod van minder dan vier dollar. De proefpersonen met het minste dht stelden hun veto pas als ze minder dan 2,15 dollar aangeboden kregen. Testosteron maakt dus niet op een rationele manier hebzuchtig. Integendeel, mannen met veel dht waren bereid hun eigen gewin op te offeren om de ander te ‘straffen' voor een karig aanbod.

In 2007 stelde het team van Zak al vast dat een ander hormoon, oxytocine, bij het ultimatumspel het omgekeerde effect heeft als testosteron. Oxytocine, ook bekend als het ‘knuffelhormoon', speelt een rol bij gevoelens van verliefdheid, empathie, vertrouwen en seksuele opwinding. Proefpersonen die oxytocine toegediend kregen, werden 80 procent guller.


DS, 05-11-2009