PDA

Bekijk de volledige versie : Vlamingen ontwikkelen technologie die opbrengst gewassen verhoogt


Anne Van den Bosch
5th November 2009, 10:22
Vlamingen ontwikkelen technologie die opbrengst gewassen verhoogt

Wetenschappers van de BioScience business groep van Bayer CropScience AG in Gent hebben in samenwerking met collega’s van VIB-UGent en de Universiteit Antwerpen, een techniek ontwikkeld om de opbrengst van gewassen te verhogen en ze tegelijkertijd meer bestand te maken tegen ongunstige groeiomstandigheden. Deze technologie is gebaseerd op het selecteren van planten met een efficiënter energieverbruik.


De ontwikkelde technologie is gebaseerd op inzichten in de epigenitica. De ‘epigenetische’ component kan beschouwd worden als een extra dimensie bovenop de genetische code van een levend organisme die beïnvloed wordt door de omgeving en waardoor de activiteit van de genen veranderen.

"De efficiëntie waarmee energie in een plant wordt aangemaakt en gebruikt, is sterk verbonden met de epigenetische code. Door gebruik te maken van een ‘slimme’ selectie die de epigenetische code aanpast, hoopt Bayer BioSience NV deze techniek te kunnen toepassen in de veredeling om variëteiten te ontwikkelen met een hogere opbrengst."

8 tot 20% hogere opbrengst
In koolzaad (foto) werd aangetoond dat via deze methode variëteiten kunnen geselecteerd worden die 8 tot 20% hogere opbrengsten opleveren.

Het selectiesysteem werd bevestigd in rijst, zou in principe toepasbaar zijn op elk gewas en moet het mogelijk maken om selectieprocessen efficiënter te maken. Als niet onbelangrijk bijkomend voordeel blijkt, dat deze energie-efficiëntere variëteiten geen extra water of meststoffen nodig hebben om hogere opbrengsten te geven.

http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid876323/vlamingen-ontwikkelen-technologie-die-opbrengst-gewassen-verhoogt.aspx
3/11/2009

Mening
Ik ben niet akkoord met de genetische manipulatie technieken die men de dag van vandaag overal probeert te hanteren. In sommige gevallen kan genetische manipulatie zinvol zijn, maar waar trek je dan de grens?
Er zouden eenduidige voorwaarden moeten worden vastgelegd waarin genetische manipulatie is toegelaten, en waarin deze technieken moeten worden genegeerd.
Genetisch gemanipuleerde gewassen brengen volgens dit artikel meer voordelen mee, maar alicht hebben ze ook hun negatieve gevolgen.