PDA

Bekijk de volledige versie : Global warming opgelost: "Als we de bergen nu eens wit schilderen?"


foets
4th November 2009, 16:02
Een wetenschapper uit Peru heeft de oplossing gevonden voor de gletsjers die smelten door de opwarming van het klimaat. Hij stelt voor om de bergtoppen te beschilderen met witte verf. Hoe vreemd het ook klinkt, zijn idee heeft zelfs de interesse van de Wereldbank gewekt. De witte kleur kan namelijk gedeeltelijk de rol van het verdwenen ijs overnemen en de berg minder hitte laten absorberen. Zo zullen de resterende gletsjers minder snel smelten.

Smelten
"De gletsjers kleuren stilaan bruin", zegt Eduardo Gold. "De bruine zones en de rotsen zullen meer warmte opnemen. Daardoor zullen de gletsjers nog sneller smelten. Wij willen daarom de originele witte kleur en de perfecte omstandigheden voor hun herstel creëren." De smeltende gletsjers zetten een mechanisme in gang dat we niet onder controle kunnen houden. Naarmate ijs smelt, zal de bodem meer hitte opvangen en zal global warming nog intenser worden.

Nobelprijs
In Peru zou de witte verf door lokale bewoners gemaakt kunnen worden. Dat zou werkgelegenheid betekenen voor liefst 15.000 mensen. Het idee om witte verf te gebruiken is niet helemaal nieuws. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Steven Chu had het idee in de strijd tegen global warming al een keer geopperd. In New York zijn sommige daken al wit geverfd.

Maar een berg wit schilderen is natuurlijk een veel grotere onderneming dan een dak. De gletsjers in de Andes zijn exreem kwetsbaar en de voorbije 30 jaar zouden ze zeker 30 procent van hun massa verloren zijn. (gb)

Bron: Het Laatste Nieuws (04/11/09 12u21)

Eigen mening
Dit is goed nieuws voor de verfindustrie zou ik zeggen. Door de hoge vraag naar verf zullen zij hun zakken wel vullen maar dan kunnen wij amper onze muren meer schilderen:p Maar deze oplossing heeft toch teveel nadelen om te kunnen worden goedgekeurd. Het produceren, het vervoer in de bergen van de liters verft zal vele meer verontreinigen dan het goed zal doen voor de aarde( alle CO2,…). Daarnaast “vergaat” verf na een tijd en zo kunnen giftige stoffen in het water geraken wat voor nog meer verontreiniging kan zorgen. Ze moeten zich bezig houden met serieuze oplossingen te vinden dan zulke voorstellen. De wereldleiders moeten nu eerst de CO2 uitstoot laten dalen zodat we nog sneeuw kunnen zien op de gletsjers. We moeten niet wachten tot het allemaal al gesmolten is want dan is het helemaal te laat.