PDA

Bekijk de volledige versie : Verkoop Opel van de baan


Barst
4th November 2009, 15:06
Verkoop Opel van de baan


Het Amerikaanse autoconcern GM wil Opel toch niet verkopen. Daarmee lijkt een einde te komen aan een maandenlange strijd om de Duitse autobouwer, die lange tijd in het voordeel van het Canadese bedrijf Magna leek te worden beslist.


Dinsdagavond laat liet het bestuur van het Amerikaanse autoconcern weten dat het afziet van een verkoop van Opel. In een verklaring schrijft GM: „Gezien de verbeterende omstandigheden voor GM en het belang van Opel voor de internationale strategie van GM heeft het bestuur besloten Opel te houden.”

Vorige maand sloot het concern na een maandenlange biedingenstrijd nog een akkoord met een consortium van de Canadese fabrikant van auto-onderdelen Magna en de Russische staatsbank Sberbank over de verkoop van 55 procent van de aandelen van Opel. De partijen wisten echter niet tot overeenstemming te komen.

De werknemers van Opel in Duitsland reageren met woede en ongeloof op het nieuws dat moederbedrijf General Motors Opel toch niet wil verkopen. In België heerst ongeloof bij de vakbonden over het onverwachte besluit.

De voorzitter van de ondernemingsraad Klaus Franz vreest voor het voortbestaan van de Opelfabrieken in Bochum en Kaiserslautern in Duitsland en in Antwerpen. „Nu ligt het oude plan van GM weer op tafel”, aldus Franz. „Dat betekent dat die drie fabrieken acuut in gevaar zijn.”

De vakbonden in Duitsland en de ondernemingsraad van Opel hebben de werknemers van het autoconcern opgeroepen vanaf donderdag werkonderbrekingen te houden uit protest tegen het besluit. Het is de bedoeling dat de actie begint in Duitsland en zich vervolgens uitbreidt tot andere landen in Europa, zo liet de voorzitter van de centrale ondernemingsraad, Klaus Franz, weten.

In Groot-Brittannië zal die oproep geen gehoor vinden. De Britse vakbonden zijn blij met het besluit van GM. „Het is het beste besluit voor Groot-Brittannië en onze fabrieken”, aldus vakbondsleider Tony Woodley.


© Trouw, 04-11-2009