PDA

Bekijk de volledige versie : Vaccin tegen cocaïneverslaving in de maak


Stefanie.Van.Rumste
2nd November 2009, 14:38
Vaccin tegen cocaïneverslaving in de maak

Een experimenteel vaccin tegen cocaïneverslaving kan gebruikers helpen om van de drug af te raken. Dat zeggen onderzoekers aan de Amerikaanse Yale School of Medicine.
Door het vaccin maakt het lichaam antistoffen voor cocaïne aan. Een hoge concentratie van zulke 'anti-cokelichaampjes' doet de werking van de drug teniet voor die voelbaar wordt in de hersenen. Daardoor worden gebruikers niet langer high, en voelen ze niet langer de drang om een lijntje te leggen, beweren de onderzoekers.

Hoopvol
Dr. Thomas Kosten, een van de wetenschappers die aan het project meewerkt, is hoopvol omtrent het vaccin. "Het is de eerste keer dat we een dergelijk middel op mensen uittesten", zegt hij. "In principe moet deze aanpak voor alle drugs kunnen werken, behalve voor alcohol. Antilichaampjes zijn zeer grote eiwitten: als de cocaïne zich daaraan vasthecht, kan ze niet in het hart of de hersenen terechtkomen."

Proefpersonen
De studie van Kosten en zijn team is gebaseerd op onderzoek bij cocaïnegebruikers die zich in een periode van een halfjaar vrijwillig vijf keer lieten vaccineren. De vrijwilligers werden drie keer per week op druggebruik getest. In 38 procent van de gevallen creëerde het vaccin genoeg antistoffen om een langdurig effect te hebben. Binnen deze groep halveerde meer dan de helft zijn cocaïnegebruik.

Bij 75 procent van de proefpersonen werden er genoeg antilichaampjes aangemaakt om één of twee doses cocaïne te blokkeren. "Dat kan iemand die probeert af te kicken enorm helpen", denkt Kosten.

Motivatie
De Italiaanse verslavingsspecialist Icro Maremmani plaatst kanttekeningen bij de ontdekking. "Een vaccin heeft zijn nut, maar alleen bij gebruikers die erg gemotiveerd zijn om te stoppen", zegt hij. "Zware gebruikers zullen zo'n behandeling niet aanvaarden. Integendeel: het risico bestaat dat zij hun dosis coke gevoelig verhogen om het effect van de antistoffen teniet te doen."

Ook Kosten zelf beseft dat het vaccin op zich niet voldoende is. "We kunnen de terugval aanpakken die tot verslavingen leidt, maar niet de oorzaken van het druggebruik", luidt het. "Dit vaccin bezorgt je géén nieuwe vrienden, haalt je niet uit een depressie en bevrijdt je niet uit de gevangenis." (tw)
Bron: www.hln.be

Persoonlijke Argumentatie

Als dit vaccin daadwerkelijk op de markt zou komen, zouden er enorm veel mensen mee worden geholpen. Het is zoals de Italiaanse verslavingsspecialist zegt dat het enkel nut heeft voor de mensen die echt gemotiveerd zijn. Als mensen niet perse van hun verslaving verlost willen raken, zullen ze ook dit vaccin niet gebruiken. Uit de bovenstaande cijfergegevens blijkt wel dat dit een zeer hoopvol onderzoek is. Dit artikel is naar mijn mening zeker maatschappelijk relevant. Er gebruiken op wereldlijk niveau ontzettend veel mensen drugs. Dit zou hen kunnen helpen. Drugs maakt heel je lichaam kapot. Als dit vaccin zou werken, zouden ze mensenlevens kunnen redden.

Nathalie.Tilemans
18th November 2009, 13:40
Knap dat ze zo'n vaccins kunnen maken, maar ik vind dat ze beter hun tijd zouden steken in manieren vinden om mensen van de drugs weg te houden. Als er minder mensen aan de drugs geraken, dan moeten ze ook minder geld investeren in middelen om mensen te kunnen laten afkicken.
Persoonlijk vind ik dat die mensen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, want zij zijn diegene die hun leven verknallen.
Ik begrijp dat zij hierbij hulp kunnen gebruiken, maar vaccins om deze problemen op te lossen, lijken mij eerder een omgeving te creëren waarin het niet erg is als je verslaafd geraakt, want er bestaat een gemakkelijk middel om er terug vanaf te geraken.
Een knappe ontwikkeling, maar ik betwijfel de zinvolheid ervan.

Anne Van den Bosch
18th November 2009, 14:41
Maar hoe kan je een manier ontwikkelen om van de drugs weg te blijven?
Ervoor zorgen dat iemand nooit naar drugs zal grijpen, is een onhaalbare taak denk ik.
Volgens mij zal dit zeker en vast al een hulpmiddel zijn, het helpt mensen die aan de drugs zijn om steeds minder en minder drugs nodig te hebben, zodat ze uiteindelijk clean kunnen worden...

nick.vanpeer
18th November 2009, 15:42
Ik vind ook dat men niet zozeer moet toespitsen op het probleem van de verslaving zelf maar eerder op het probleem van het verslaafd geraken, dus meer brongericht. Men moet mensen ontmoedigen om drugs te nemen. Als men gaat beginnen met vaccins te ontwikkelen, bestaat de kans zelf -nu stel ik het misschien wat cru- dat men aan een vaccin verslaafd raakt!
Dus ik stel voor om nog meer te investeren in drugspreventie veeleer dan geneesmiddelen ter genezing van een verslaving.

jolien.ceulemans
18th November 2009, 20:03
Ik vind dit vaccin een fantastische uitvinding, moest het op de markt komen. Uit het onderzoek krijg je een duidelijk beeld van de resultaten, die wel positief uitslagen maar nog aan verbetering toe zijn. De Italiaanse verslavingsspecialist heeft ergens wel gelijk, maar mensen die niet willen stoppen met coke gaan sowieso het vaccin niet gebruiken, het risico is in mijn ogen dan ook onbestaande. Verder, indien men een probleem wil aanpakken, moet men aan het mogelijke beginnen om uiteindelijk het onmogelijke mogelijk te maken. Voor wie echt van de drugs wil afgeraken denk ik dat elk beetje hulp wel welkom is, dit vaccin kan dan wel eens dat extra duwtje in de positieve richting zijn.