PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Economische crisis telt niet in klimaatdiscussie'


Barst
29th October 2009, 02:07
‘Economische crisis telt niet in klimaatdiscussie'


BRUSSEL - Groen! eist dat België kleur bekent en Europees op tafel slaat om ‘Kopenhagen' te laten lukken.


De Europese leiders schaven tijdens hun top van donderdag en vrijdag aan hun standpunt voor de klimaatconferentie van Kopenhagen. In december moet daar een opvolger van Kyoto worden opgesteld. Groen! maant premier Herman Van Rompuy (CD&V) aan een vuist te maken.

‘België heeft altijd stevige klimaatplannen, maar als het erop aankomt, dan worden die niet verdedigd', zegt kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen!). ‘En nu komt het erop aan. België zal kleur moeten bekennen.'

Om de ontwikkelingslanden mee op de kar te krijgen, moeten we bereid zijn geld op tafel te leggen, zegt ze, onder meer om schone technologie te gebruiken en uitstoot te verminderen. Volgens Europa is daarvoor minstens 35 miljard euro van de Europese lidstaten nodig.

Voor België zou het gaan om een bijdrage van 200 miljoen tot 1,1 miljard euro per jaar. ‘Volgens minister van Financiën Didier Reynders (MR) en minister van Klimaat Paul Magnette (PS) zijn die bedragen aan de lage kant. Een ‘minimumdrempel' noemde Magnette het terecht. Dit is 0,1 procent van het bbp', zegt Van der Straeten. ‘Schermen met het argument van de economische crisis gaat niet op. Deze bedragen zijn gemakkelijk haalbaar voor België.'

De groenen hebben zelf een Kopenhagen-protocol opgesteld met gespierde klimaatvoorstellen. Zo moet de Europese uitstoot volgens hen tegen 2020 niet met 20 maar met 40 procent worden teruggebracht, moet er een CO2-belasting komen en moeten we 20procent minder vlees eten.

Het beperkte vertrouwen in de federale regering staat in contrast met de negatieve houding tegenover Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (Open VLD). ‘Tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap in 2010 zit zij de Europese milieuraad voor. Daar maken wij ons ernstige zorgen over. Op Vlaams niveau is er helemaal geen ambitie', zegt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!). Hij vraagt dat er geen nieuwe kolencentrales bijkomen en dat groene stroom voorrang zou krijgen op het elektriciteitsnet. ‘Behalve het Vlaams energiebedrijf moet er ook een Vlaams Instituut voor Hernieuwbare Energie komen', vindt Sanctorum.


DS, 28-10-2009 (lob)