PDA

Bekijk de volledige versie : Israël ontneemt water van de Palestijnen


Barst
27th October 2009, 02:57
Israël ontneemt water van de Palestijnen


Amnesty International heeft Israël er dinsdag van beschuldigd de Palestijnen de toegang tot water te ontzeggen waardoor de Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever praktisch "onbeperkte hoeveelheden" kunnen gebruiken.


Discriminatoire politiek

Israël beperkt in grote mate de toegang tot water in de Palestijnse gebieden "door een totale controle op de gemeentelijke bronnen en het handhaven van een discriminatoire politiek", zo betreurt de mensenrechtenorganisatie in een rapport. "Israël laat de Palestijnen slechts toe tot een fractie van de gemeenschappelijke waterbronnen, die zich vooral op de bezette Westelijke Jordaanover bevinden, terwijl de illegale Israëlische nederzettingen vrijwel onbeperkte toegang krijgen", schrijft Amnesty.


Overleven met 20 liter per dag

De Israëli's verbruiken bijna viermaal zoveel water als de Palestijnen, aldus het rapport. Deze ongelijkheid is nog schrijnender in bepaalde regio's van de Westbank waar de kolonisten tot twintigmaal meer water per inwoner gebruiken dan de Palestijnen in naburige plaatsen, die moeten overleven met 20 liter per dag.

Volgens het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken verdeelt Israël de waterbronnen "rechtvaardig" met de Palestijnen.
Volgens Amnesty daarentegen mogen de Palestijnen geen nieuwe putten boren of oude putten herstellen zonder toelating van de Israëlische autoriteiten.

Bovendien zijn vele wegen op de Westelijke Jordaanoever gesloten of enkel open voor beperkt verkeer, waardoor tankwagens grote omwegen moeten maken om dorpen die niet aangesloten zijn op de waterleiding te bevoorraden.


Blog DM, 27/10/09 (belga/mvdb)