PDA

Bekijk de volledige versie : Studentendoop: waarom per se vernederend?


Barst
27th October 2009, 01:51
'Wat is er leuk aan om op een studentendoop iemand zo te vernederen?'


GENT - Bij een studentendoop in Gent belandden twee schachten op de spoedafdeling.


Drie uur in de barre kou op je knieën op de kasseien moeten zitten. Gedwongen worden om vieze sauzen te slikken tot je kotst. Een banaan opeten die tevoren via tien achterwerken is gepasseerd. Zo ging het eraan toe bij een doop van de eerstejaarsstudenten economie in Gent.

Laurence de Klerk Wolters (18) heeft er geen probleem mee om openlijk haar verhaal te doen. 'Ik weet dat ik hiermee het doopgeheim ophef, maar ik hoop dat het helpt om dopen in de toekomst wat leuker te maken', zegt ze. Een vriend van haar is terughoudender en wil alleen anoniem getuigen. We noemen hem Tim.

'We hadden gehoord dat wie gedoopt is, heel wat voordelen geniet, op cantussen en zo', zegt Tim. 'Gedoopte studenten vormen naar verluidt een hechte vriendenkliek.' En het hoort bij het studeren aan de universiteit, vond Laurence. Dus besloten de twee zich samen met pakweg honderd twintig andere eerstejaarsstudenten economie van de UGent te laten dopen. Ze betaalden daarvoor 10euro inschrijvingsgeld.

De doop van de Vlaamse Economische Kring wordt over drie dagen gespreid en begon vorige week maandagavond met de schachtenverkoop. Tim: 'Je moet één voor één het café binnenkomen en voor een publiek van ongeveer vijftig studenten op een podium enkele opdrachtjes vervullen. Ik moest een tong draaien met een jongen. Daarna krijg je een dooppeter. Ik werd aan hem verkocht voor honderd pinten.'

Laurence werd gevraagd te strippen, maar weigerde. 'Die eerste avond kon al bij al nog door de beugel', vindt ze. 'Je weet immers vooraf dat een doop niet altijd plezierig is.'

Dinsdag is gebruiksdag. Dan mag de peter zijn schacht tussen 6uur en middernacht allerlei taken opdragen. 'Bij mij was het vernederend', zegt Tim. 'Ik moest een hele tijd op handen en voeten over de straatstenen kruipen, terwijl mijn peter tegen me brieste. Ik moest ook zijn schoenen likken.'

Laurence: 'Maar de derde dag, de doopdag, was het ergst. Om zes uur 'sochtends moesten alle schachten verzamelen voor het café op het Sint-Pietersplein. Het was ijskoud en er stond veel wind. Toch moesten we drie uur lang op onze knieën zitten op de koude kasseien en blijven herhalen: “Ik ben een domme schacht., '

'Die eerste drie uren waren een verschrikking', vindt Tim. 'Grote tubes met allerlei sauzen werden leeggespoten in je mond of over je gezicht. Ik heb een of twee tubes geslikt. Je moest zwelgen tot je letterlijk moest overgeven. Sommige doopmeesters riepen dat je moest kotsen op de schacht die naast je lag. Mensonterend.'

Twee personen moesten 'sochtends al naar de spoedafdeling worden gebracht. 'Een student met zwakke trommelvliezen kreeg een zure saus in zijn oor. Toen iemand op een tube sprong, kreeg een ander een sausstraal in zijn oog gespoten.' Twintig schachten beslisten toen af te haken.

Laurence en Tim besloten door te bijten. Voor het vervolg kregen de studenten een plastic zak om het lichaam. Dat speelde zich af op een veld en bij een bosje in een randgemeente. Laurence: 'We waren al nat van de smurrie, maar toen moesten we ook een tijdje tot ons middel door een beek waden. Daarna heb ik urenlang gebibberd van de kou. Tegen het einde van de middag was ik de onderkoeling nabij. Gelukkig kregen we toen thermische vesten.'

Laurence: 'Op den duur ben je zo murw van de viezigheden, het kotsen, de kou en de nattigheid. Ik denk dat ik de laatste drie uren aan een stuk gehuild heb. Oké, in het reglement staat dat je elk moment kunt stoppen, maar hoe doe je dat als ze je gsm en geld hebben afgenomen en je vuil en stinkend als de pest ergens op een veld staat?'

'Het ergste onderdeel was de doopvont. Dat was een regenton waarin een onbeschrijflijke smurrie zat. Ik ben er zeker van dat er pis, kak en kots in stak. Allerlei dingen, zoals een ui en hondenbrokken, werden daarin ondergedompeld en die moest je opeten.'

'Ik ben zwaar ontgoocheld', zegt Laurence, die forfait gaf voor de doopfuif. 'Mensen die ik tof vond, hebben zich in mijn ogen als onmensen gedragen. Ik zal daar volgend jaar zeker niet staan als doopmeester. Wat is er zo leuk aan om iemand zo te vernederen?'


Blog DS, 27-10-2009

Ian.Sourdeau
27th October 2009, 11:33
Wat is er leuk aan om op een studentendoop iemand zo te vernederen?

Dit gaat nu weer net iets te ver. Een beetje vernedering kan nooit kwaad, daar groeit een band die niet meer stuk kan. Iemand afbreken om hem dan weer sterker op te bouwen, juist zoals in het leger... Een doop moet vernederend leuk zijn, iets dat je altijd zal herinneren.
Ik hoop dat Vorselaar gent niet achterna gaat!

Donderdag avond zal ik meer weten! Gelukkig is onze doop maar een schamele 2 uurtjes. Hip Hip Hoera!

Maar een goede student is een gedoopte student.

Stef.Berghmans
27th October 2009, 11:36
Ik snap niet dat dit kan.

Bij ons moet de doop door John goedgekeurd worden. Een studentenvereniging hangt vaak toch ook samen met een opleiding? (Dit is dan bij clubs weer niet het geval).

Als praesidium moet je het toch ook een beetje "menselijk" houden. Wat heb je eraan om een hele dag iemand te vernederen?

Bij ons duurt de doop 2 uur en dan ben je er van af.

Ik heb mij in Antwerpen (waar ik ook gestudeerd heb) niet laten dopen omdat ik tegen het systeem van "verkoop" ben. Ik zie het nut niet van een hele dag "slaafje" te gaan spelen.

Als je door Leuven loopt zie je ook vaak mensen rondlopen met blikjes bier in hun hand. Bij ons wordt er tijdens de doop geen bier gedronken (als je dronken bent durf je je grenzen al eens te verleggen). Bij ons is er bij de doop ook geen alcohol betrokken.

wim leenaerts
27th October 2009, 20:48
[QUOTE=Ian.Sourdeau]Maar een goede student is een gedoopte student.[/QUOTE]
Haha! Sorry, maar met deze uitspraak moest ik echt luidop lachen achter mijn pc'tje :D
Ik wil de statistieken over gedoopte en geslaagde studenten (in de lerarenopleiding alleszins) wel eens zien, je zou je mening snel bijstellen.
Ik denk dat zo goed alle studenten die het eerste jaar afgevallen zijn gedoopt waren en van diegenen die op het einde van het 3de jaar afgestudeerd zijn was het grootste deel niet gedoopt.
Ik heb nooit begrepen waarom iemand 5 EUR wil betalen om zich te laten vernederen en met smurrie te laten besmeuren. Dat kan ik gratis ook wel gedaan krijgen ergens als ik daar echt behoefte aan zou hebben :rolleyes:

Een vaak gehoord argument is dat je er anders niet helemaal bij hoort. Wel, als het zo zit, hoef ik er helemaal niet bij te horen. Trouwens niet gedoopt zijn schept ook een band hoor ;)
Nee serieus, dat van die band enz slaagt er nergens op. Daar was bij ons echt niets van te merken, toch zeker omdat je in de opleiding zoveel groepswerken moet doen. En een uitgaansleven of studentenleven is er in Vorselaar toch niet echt.

Igna.Dergent
27th October 2009, 22:56
Ik heb er ook bewust voor gekozen om mij niet te laten dopen. Als ik er niet bij hoor omdat ik een niet-gedoopte student ben, wel het zij zo. Maar ik denk dat het aantal deelnemende studenten voor de doop aanstaande donderdag kleiner is dan het aantal niet deelnemende studenten.
De doop van de lerarenopleiding in Turnhout vorig jaar was gewoonweg schandalig. Ze spoten ketchup en mayonaise in je onderbroek en daarna stopten ze er een handvol wormen in! Dat is gewoon te gek voor woorden vind ik, want iedereen weet waar die beestjes naartoe kruipen... :shocked:
Ze kunnen er misschien iets plezant van maken, waardoor meer mensen zich laten dopen en waardoor het iets wordt waar je je hele leven met plezier naar kan terugkijken. Want dat is het nu in elk geval niet meer.
Als het zover komt dat er leerlingen naar het ziekenhuis gebracht moeten worden, dan moeten de organisatoren, peters en meters eens nadenken met wat ze eigenlijk bezig zijn...

Paulien.Detailleur
28th October 2009, 00:06
Ikzelf heb twee jaar op kot gezeten in Gent en heb zo'n uit de hand gelopen doop van heel dichtbij meegemaakt. Hoewel ze maar zelden in de media komen zijn nachtelijke ritjes naar de spoed tijdens het doopseizoen niet zo zeldzaam :(

Uit ervaring weet ik dus dat studentendopen in Gent er zwaar over gaan. Voor de mensen die het met hun eigen ogen willen zien, 't is de moment. Als je nu door de Overpoort rijdt of langs het Sint-Pietersplein passeert zie je ze gegarandeerd aan het werk.
Heel onwaarschijnlijk, maar het gaat hier vooral over studentendopen van faculteitskringen. De dopen van de andere studentenverenigingen zijn veeleer een leuke ervaring. Nochtans moeten de dopen van door de universiteit erkende studentenclubs goedgekeurd worden, een systeem dat dus duidelijk wat bijgeschaafd moet worden.

Ook de zogenaamde regels waar ze zich aan moeten houden zoals het verbod op het gebruik van chemische stoffen en slachtafval worden niet gerespecteerd. Tradities zijn nu eenmaal niet zo snel te veranderen.

Het enige dat echt een invloed kan hebben op de "intensiteit" van deze dopen is het aantal inschrijvingen. Elk jaar schrijven honderden studenten zich in om 'eens goed af te zien' en dit motiveert de doopmeesters om nog eens extra hun best te doen. Als die inschrijvingen plots dalen zal er wel een belletje gaan rinkelen en dringt het door dat we slecht bezig zijn. Hierin kan ook de media volgens mij een rol spelen: focus de aandacht op deze onverantwoorde dopen en jaag die eerstejaars maar eens goed de stuipen op het lijf!

Eén ding staat vast: de studentendopen moeten dringend weer wat menselijker gemaakt worden.

Jelle Van loon
28th October 2009, 13:26
[QUOTE=wim leenaerts]...en van diegenen die op het einde van het 3de jaar afgestudeerd zijn was het grootste deel niet gedoopt. [/QUOTE]

Ik ben er daar wel een van :D

Maar ik heb me 'indertijd' niet laten dopen om er bij te horen, maar voor de ervaring. Ik wilde dit als student wel meegemaakt hebben, mede omdat ik wist dat ze er in Vorselaar niet 'over' gaan. Moest ik ergens anders gestudeerd hebben, zou ik dit waarschijnlijk niet mee gedaan hebben.

In elk geval vond ik het best leuk toen en heb ik er zeker geen spijt van dat ik mij heb laten dopen. :)

Anne Van den Bosch
28th October 2009, 18:06
Ik heb me in Antwerpen laten dopen, maar heb me nooit laten ontgroenen. Ik had geen zin om met een mond vol zout te wachten tot ze er een pint in kwamen kappen om vervolgens alles door te slikken en onmiddellijk daarna al schokkend alles weer uit te braken... Dit hele gebeuren leidt ook vaak tot spoed-bezoeken...
Mijn geluk was dat mijn doop niet gepaard ging met een verkoop, al geldt mijn doop niet, omdat ik niet ontgroend werd.
Tijdens mijn doop kwamen we trouwens op een plek waar politie aanwezig was, toen moest iedereen plots stil en braaf zijn, omdat het uitvoeren van een doop op openbare plaatsen niet werd toegestaan... Zulke regels worden echter vaak overschreden.

MinkeVanHoof
28th October 2009, 20:09
Ik heb me nooit laten dopen, niet in Antwerpen en niet in Vorselaar.
In Antwerpen deed ik dit niet omdat het hele principe van "een week afzien" voor mij te ver ging. Als ze je 's nachts uit je bed belden moest je direct uit je bed stappen en naar de afgesproken plaats komen. Eén van mijn vrienden heeft dat toen gedaan en hij was na die week stikkapot en stonk heel de week. Van de lessen heeft hij toen weinig meegedaan. Ofwel sliep hij ofwel was hij bezig met zijn doop. In Antwerpen staat daar natuurlijk heel wat meer tegenover. Eens je gedoopt was kreeg je veel voordelen. Er waren maandelijks gratis ontbijten en gratis vaten bier.
In Vorselaar heb ik me daardoor ook niet laten dopen, ik had van dichtbij gezien hoe het er aan toe kon gaan. In Antwerpen werden er veel dingen van de doop op de Meir gedaan. Mensen die vuil in de lege fontein enzo stonden.
Ik heb mij ook nooit laten dopen omdat ik toen nog niet helemaal overtuigd was of dit nu wel mijn ding zou zijn.

Ik vind niet dat ik iets gemist heb. Ik heb het Reprobatum zelfs geholpen met hun website zonder echt in het Reprobatum te zitten. Ik heb een heel hechte band met mijn klasgenoten en daarvoor had ik die doop echt niet nodig.

Natuurlijk moeten we er rekening mee houden dat het Reprobatum niets is vergeleken met de studentenverenigingen in de grote steden. Die hebben een heel groot kapitaal op hun bankrekeningen staan.
Ik heb onlangs een interview gelezen met enkele studentenverenigingen. Daar zeiden ze wel dat bij de vereniging horen grote voordelen kon opleveren. Niet enkel tijdens je studies maar ook erna. De vereniging heeft heel goede banden met bedrijven. Blijkbaar helpt dat bij de sollicitatiegesprekken. Zo zie je maar dat er meer achter zit dan enkel gratis bier!

nathalie.geyzen
29th October 2009, 16:41
Studentendopen in Gent worden strafbaar

Zwijnerij bij studentendopen in Gent wordt strafbaar. Wie zich er toch aan te buiten gaat, riskeert zelfs van de universiteit te vliegen. Dat berichten De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk vandaag.

Volgende week ondertekenen de studentenorganisaties in Gent een echt doopreglement. Daar staat expliciet in dat er geen slachtafval mag worden gebruikt, noch kadavers, bloed of levende gewervelde dieren. Ook alle mogelijke schadelijke chemische stoffen zijn verboden.

Alle verenigingen die een doop willen organiseren, moeten op voorhand een draaiboek maken. Op basis van dat draaiboek komen er controles bij alle dopen, door een soort van "dooppolitie". Kringen die over de schreef gaan, kunnen hun subsidies kwijtraken. Individuele studenten die in de fout gaan, kunnen in extreme gevallen zelfs van de universiteit verwijderd worden. (belga/dm)
05/10/07 08u35

Ik vind het niet meer dan normaal dat men er controles op doet. Ikzelf laat me niet dopen. Deze keuze heb ik erg bewust gemaakt. Ik wist dat het bij studentendopen niet zo abnormaal is dat mensen in het ziekenhuis belanden. Ik wil nu niet beweren dat zulke dingen op deze school gebeuren. Toch ben ik erg wantrouwig geworden t.o.v. studentendopen. Ik vind een studentendoop op zich een tof idee. Het creëert volges mij inderdaad wel een band met je medestudenten die zich ook laten dopen. Dan moet de studentendoop wel tof verlopen. Andere studenten vernederen is niet de bedoeling van een doop. Daarom vind ik het dus een erg goed idee dat studentendopen gecontroleerd worden. Hopelijk wordt het aantal gewonden bij dopen dan verminderd!

Nathalie Geyzen

jolein kimpe
29th October 2009, 17:18
Ik kan er zeker in komen dat sommige mensen echt een kotdoop hebben gehad, maar uiteindelijk is het een vrije keuze.
Toen ik in Leuven gedoopt ben zijn er ook 3 schachten afgevoerd naar Gasthuisberg met onderkoelingsverschijnselen en voedselvergiftiging. Maar ik heb al andere verhalen gehoord! In Nederland vallen er jaarlijks doden tijdens het doopseizoen. Ik denk dat we eerder bij zo'n dingen moetek stilstaan.

Onmenselijk gedrag speelt zich af in Afrika. Dit is peanuts.

Eva Thijs
29th October 2009, 19:24
Ik ben het helemaal met de titel van dit artikel eens! Ik heb mezelf bewust niet ingeschreven voor de studentendoop. Waarom zou ik 10 euro betalen om een jaar nadien nog te hoeven ruiken dat ik gedoopt ben? Ik heb verhalen gehoord van vrienden, die al gedoopt zijn, en sommige waren nog erger dan het verhaal in het artikel. Een studentendoop moet iets leuks zijn, een opdracht waarin je je kan bewijzen en niet een die je vernederd.
Ik hoop dat de studenten tot inzicht komen en dat in de toekomst de studentendoop een aangenaam gebeuren wordt. Voorbeeld: een vriend van mij die studeerde voor architect heeft voor zijn doopopdracht in Leuven, in 3 café's de toog gaan meten: lenge, hoogte en breedte. Niet met een meetlat maar met zwanworstjes. Dit is niet vernederend en toch leuk. Dus, een studentendoop hoeft niet vernederend te zijn...

Elise.Laureys
29th October 2009, 22:02
Het kan absoluut niet dat studenten bij een doop gedwongen worden om alleen maar mensonterende opdrachten te vervullen! Tegenwoordig zijn de studenten na hun doop helemaal geradbraakt. Studenten die bij hun doop 3 uur lang met hun knieën op kasseien moeten zitten in de koude en dan ondertussen nog eens allerlei viezigheden moeten eten, dat is niet goed voor de gezondheid. Ook dat gedeelte met die doopvond vind ik echt niet kunnen! Een regenton waar uitwerpselen en kots inzitten en daar worden dan hondenbrokken en ui ingestopt die je dan op moet eten? Neen, dat kan echt niet!!! Bovendien is er dan van hygiëne ook geen sprake en zo krijg je misschien wel een bepaalde bacterie binnen waardoor je heel erg ziek kan worden. Ik snap echt niet dat er mensen zijn die dit anderen durven aandoen! Een doop moet een leuke ervaring zijn voor studenten die de eerstejaars dopen én voor de studenten die gedoopt worden. Als ze de dopen wat meer zouden controleren en als de mensen eens wat meer zouden nadenken dan zouden ze inzien dat zulke praktijken niet door de beugel kunnen.

jeroen.ooms@edu.khk.
31st October 2009, 22:03
Ik vind het schandalig dat een doop leidt tot 2 spoedgevallen. Dit kant toch totaal niet door de beugel. In het openbaar vernederd worden is al erg, maar de opdrachten die zij moesten uitvoeren zijn werkelijk mensonterend en eigenlijk gewoonweg ziek. Ikzelf zou die opdrachten nooit hebben uitgevoerd. Op je knieën kruipen kan nog, maar het eten van uien gedrenkt in pis of kak? Dat gaat mij werkelijk een brug te ver. Op elkaar kotsen is nog zoiets. Als je mensen op elkaar wil zien kotsen, heb je een zieke geest. Sorry dat ik het zo sterk stel, maar ik vind dat deze doopmeesters een zware straf verdienen. Eerstejaars tot zo'n praktijken dwingen is echt belachelijk en vooral dom. Ik vind dat men in Gent moet optreden tegen dit soort praktijken. Dit kan werkelijk niet meer door de beugel !!!

Ian.Sourdeau
1st November 2009, 11:40
De doop in Vorselaar

De doop in Vorselaar is afgelopen. We hebben serieus gelachen, aan alle mensen die zich niet hebben laten dopen... Jullie hebben iets gemist. Deze doop was totaal niet erg maar wel leuk. Oké, je stinkt nu nog wel een klein beetje naar look... Maar je bent weer een ervaring rijker! Tanden poetsen met choco, en varkensbloed over je lichaam... Dat is toch allemaal niet zo erg!?

Ik heb me geamuseerd die avond, en ik hoop de andere gedoopte ook!

BjornBlommé
2nd November 2009, 18:17
Wij kiezen er bewust voor om onze doop 'plezant' te houden. Wat heb je er nu aan om 'schachten' naar spoed te moeten sturen? Bij ons in Vorselaar zijn het wat chirospelletjes die ervoor zorgen dat zowel de dopers als de gedoopten het 'leuk' vinden (in de zin van doenbaar en grappig) . Als een 'schacht' zegt "genoeg is genoeg" dan is dat zo. Dan zetten we hem apart in de 'EHBO' ruimte en vragen of alles in orde is en of we iets voor hem/haar kunnen doen.

Waarom laten mensen zich in Vorselaar dopen? Het is een unieke ervaring (mijn mening). Je leert er mensen kennen en er zijn wel wat voordelen. Denk maar aan het peter-meterschap... Of de gratis consumpties op de TD's... Of toegang tot gesloten activiteiten enz.

Ik begrijp dat mensen hier radicaal tegen zijn maar ik hoop dat zij toch respect hebben voor de keuze van anderen....

Orgineel gepost door wim leenaerts
...en van diegenen die op het einde van het 3de jaar afgestudeerd zijn was het grootste deel niet gedoopt.

Deze opmerking vind ik niet gepast... Sinds wanneer bepaalt een doop of je afstudeert of niet? Het is gewoon logisch want dit jaar heeft 1/4 van de studenten zich laten dopen... Dus het zijn er sowieso minder... Het is niet zo dat de studenten die minder 'slaagkans' hebben zich wel laten dopen en de anderen niet... Deze opmerking komt over als een verwijten naar iedereen die zich heeft laten dopen en niet is afgestudeerd om de één of andere reden (maar het kan ook aan mij liggen).

wim leenaerts
3rd November 2009, 09:48
[QUOTE=BjornBlommé]Het is niet zo dat de studenten die minder 'slaagkans' hebben zich wel laten dopen en de anderen niet... Deze opmerking komt over als een verwijten naar iedereen die zich heeft laten dopen en niet is afgestudeerd om de één of andere reden (maar het kan ook aan mij liggen).[/QUOTE]
Dit was zeker niet verwijtend bedoeld, iedereen heeft het recht zich te laten dopen en ik bekijk 'gedoopten' niet met een scheef oog. Ik kan er niet bij waarom je je zou laten dopen, maar iedereen doet nog steeds zijn eigen zin hé.
Maar mijn uitspraak is wel gebaseerd op wat ik opgemerkt heb in mijn eerste jaar. Laat ik eerst zeggen dat dit uiteraard niet voor iedereen geldt, maar het is wel zo dat een heel groot deel van de gedoopten het derde jaar niet haalt. Daar is volgens mij een erg eenvoudige verklaring voor: de gasten die in een studentenstad elke avond op café zitten, laten zich doorgaans ook dopen en het zijn doorgaans ook die gasten die een opleiding niet afmaken. Dat kan ook niet als je constant op de lappen bent. Bij de gedoopten zijn volgens mij ook een hoop meelopers, studenten die zich laten dopen omdat dat nu eenmaal zo hoort en omdat je er anders niet bij hoort (weeral: niet allemaal natuurlijk!) en met zo'n instelling kom je volgens mij de opleiding ook niet door.

Ik ben overigens wel oprecht benieuwd naar die statistieken, worden daar geen gegevens van bijgehouden?

Caroline.Verbraeken
3rd November 2009, 12:00
Doop Vorselaar

Onze Doop moest goedgekeurd worden door onze directie en ik vond hem echt superleuk!
Het was welliswaar soms wel wat vernederend maar dat weet je toch op voorhand?!
Ook het gevoel van onderdanigheid, luisteren naar wat de meester zegt en het uitvoeren ervan, iemand aanbidden, geen tegenspraak of je kreeg een straf..
Hierdoor kon ik me ook beter voorstellen hoe het geweest moest zijn om als slaaf door het leven te gaan.
Ik vond het zeer zeker een unieke ervaring!
Iets wat elke student zeker één keer in zijn leven meegemaakt moet hebben!
Zoals hiervoor al vermeld, een beetje varkensbloed is achteraf gezien wel een grappig zicht als je elkaar bekijkt na de doop :)
De studentendoop was voor mij een superleuke ervaring en ik hoop dat al de negatieve (of vrij extreme) ervaringen andere studenten niet afschrikken om het niet te doen.
Want een studentendoop kan echt wel leuk zijn!

Lotte.Verreijdt
4th November 2009, 15:05
Hallo!

Ik heb mij ook laten dopen als eerstejaartje in Vorselaar.
Ik vind het echt belachelijk dat mensen zeggen dat mensen die zich laten dopen het derde jaar niet zouden halen.

Ik vind het net zoals Caroline een unieke ervaring.
Je kiest zelf voor de doop, je wordt niet gedwongen. In Vorselaar kon je inderdaad stoppen wanneer je wou zoals Bjorn zegt. Als er iets in je oog kwam stak je je hand op en kon je naar de EHBO gaan waar je ogen werden uitgespoeld.

Deze 2 uurtjes waren wel genoeg voor mij maar ik vond het wel grappig, ik heb hard gelachen en plezier gemaakt. Ik heb mij niet laten dopen omdat ik erbij wil horen of een meeloper ben ofzo. Maar gewoon om de ervaring en omdat ik nieuwsgierig was.

De doop in Gent klinkt me heel zwaar, maar als je niet meer wilt stop je toch gewoon?

Vincent
4th November 2009, 21:01
In Vorselaar is de doop meer een sociaal gebeuren, in het begin allemaal samen op de knieen zitten en liedjes zingen. Er is niets zo leuk als dat, ik ben vorig jaar zelf gedoopt en ik heb er zeker goede vrienden aan overgehouden.
En ik ken genoeg mensen die niet gedoopt en er zeker en vast ook bij horen. Een studentedoop is gwn een traditie die in stand gehouden wordt. Langs de andere kant mogen de dopen van Gent en Leuven meer Vorselaars getint zijn, GEEN alcohol en veel ZINGEN, ja af en toe wat look maar vraag het aan de gedoopten en je zal niets dan positiefs horen. Alle schachten vonden de doop in Vorselaar GEWELDIG.

Eveline.Vanderheijden
18th November 2009, 11:50
Ik ben niet tegen een studentendoop. Ik geloof zeker dat een geweldige ervaring kan zijn.

Maar het moet menselijk blijven. Bestaan er in Vorselaar ook duidelijk omschreven regels rond een studentendoop zoals in Gent? Worden studenten die een doop organiseren ook genoeg gewezen op de mogelijke gevolgen van een bepaalde activiteit?

@ Jolein Kimpe: Het is niet omdat er in Nederland doden vallen bij een doop dat we onze studenten moeten vergeten. Het is niet omdat het op een ander erger is, dat wij onze problematiek niet mogen aankaarten. Te vaak moeten er studenten naar het ziekenhuis gebracht worden. Als men niet meer maatregelen zet op zo een studentendoop, zullen er bij ons ook nog wel studenten sterven aan een doop.

SarahGerinckx
11th January 2010, 23:05
Laat mij eerst ook even reageren op de slaagkansen van gedoopten. Als niet-gedoopte heb ik, in tegenstelling tot vele gedoopten, mijn eerste jaar niet gehaald. Ik heb mij dit jaar wel laten dopen, en merk toch dat dit ook zijn voordelen kan hebben. Ik heb hierdoor namelijk contacten gelegd met 2e en 3e-jaarsstudenten, alsook in de studentenraad uiteraard, waar ik al enkele keren terecht kon met vragen.

Nu vind ik persoonlijk ook wel dat een doop erg vernederend kan zijn. Al was ik nadien wel trots op mezelf, de eerste paar dagen geraakte ik door de blauwe plekken van de eierengooi amper recht of deed zelfs zitten pijn.
Ik vind niet dat een doop als een "feestje" mag zijn. Er moeten zeker vettige spelen bij komen en dergelijke, zo was dat bij ons bij de scouts ook.
Maar dat mannen met plas in een flesje je bijna verplichten hiervan te drinken en dit over iedereen komen kappen vond ik dan net iets te vernederend. (Dit waren toeschouwers en geen doopmeesters.)

Al bij al ben ik blij dat ik me nu toch heb laten dopen, en vond ik het een "leuke" ervaring.