PDA

Bekijk de volledige versie : Hielp cipier doder van agente Kitty?


Barst
21st October 2009, 02:38
Hielp cipier doder van agente Kitty?


BRUSSEL - De vraag is of een cipier bewust een procedurefout maakte om de vermoedelijke doder van Kitty Van Nieuwenhuysen vrij te krijgen.


Eind vorig jaar was juridisch stunt- en vliegwerk nodig om Hassan Iasir in de cel te houden. De man is een van de drie vermoedelijke moordenaars van de 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen. Doordat één document in de gevangenis van Vorst verloren was gegaan, was hij bijna vrij. Weer een procedurefout, zo leek het. Met veel politieke heisa tot gevolg.

De cipier die gisteren is opgepakt, wordt ervan verdacht dat bewuste document te hebben verdonkeremaand. Hamvraag is nu of hij die fout bewust heeft begaan. En als het geen ongeluk maar wel een bewuste zet was, wat kreeg hij daarvoor dan in ruil?

Het zijn vragen waarop de arrestatie en de ondervraging van de cipier nu een antwoord moeten bieden. Kort na de heisa rond de procedurefout gonsde het in de gevangenis in elk geval van de geruchten. Er zou iemand tot 20.000 euro willen betalen voor de vrijlating van Hassan Iasir.

Het gerechtelijk onderzoek heeft de voorbije maanden aan het licht gebracht dat de bewuste cipier in de dagen na de politieke storm over de bijna-vrijlating met de computer van de griffie geknoeid heeft. Hij zou geprobeerd hebben zijn al dan niet bewuste fout te verdoezelen. Vandaag moet de onderzoeksrechter bepalen of het nodig is de man langer aan te houden.

De opgepakte cipier was eind vorig jaar verantwoordelijk voor het klassement van documenten binnen de gevangenis. Toen Hassan Iasir voor de zoveelste keer vanuit de gevangenis beroep aantekende tegen de verlenging van zijn aanhouding, moest de cipier ervoor zorgen dat het parket en de raadkamer op de hoogte werden gebracht. Zo konden de nodige procedurestappen gedaan worden. Maar de documenten van Iasirs beroep verlieten de gevangenis niet. Zijn beroep werd niet behandeld, en dus had de man eigenlijk op 13 december 2008 vrijgelaten moeten worden.

Het was de toenmalige minister van Justitie, Jo Vandeurzen (CD&V), die daar hoogstpersoonlijk een stokje voor stak. Hij eiste ‘creativiteit' en Iasir werd in het raam van een ander onderzoek – naar een overval op een bejaard echtpaar wisselagenten in Charleroi – in verdenking gesteld en aangehouden.

En dat allemaal in een van de meest gevoelige onderzoeken van de voorbije jaren. De jonge agente Kitty Van Nieuwenhuysen was nog maar net van de politieschool toen ze in de nacht van 4 december 2007 tussenbeide kwam bij een uit de hand gelopen homejacking. Drie zwaarbewapende gangsters namen haar en haar collega meteen onder vuur toen ze de combi in de gaten kregen. De mannelijke collega raakte zwaargewond, Kitty overleed.


Blog DS, 21-10-2009 (yb, sdb)

Barst
22nd October 2009, 00:37
Gangster kocht cipier om


BRUSSEL - Cipier Marc V.d.W. (43) heeft bekend dat hij in de gevangenis van Vorst bewust een procedurefout veroorzaakte waardoor gangster Hassan Iasir bijna vrij kwam.


Kwartierchef Marc V.d.W, cipier in de gevangenis van Vorst, is een verwoede gokker. Op een of andere manier is Hassan Iasir, één van de drie verdachten in de zaak van de moord op agente Kitty Van Nieuwenhuysen en de poging tot doodslag op Ismaïl Saccoor, dat eind december vorig jaar in de gevangenis van Vorst te weten gekomen.

De cipier bekende dinsdagavond aan de speurders hoe Iasir hem in de gevangenis zelf aansprak en hem een deal voorstelde. Hij zou 5.000 euro krijgen in ruil voor het achterhouden van het formulier waarmee Iasir beroep aantekende tegen de verlenging van zijn arrestatiebevel.

Het beroep zou op die manier te laat worden behandeld en Iasir zou dus moeten vrijgelaten worden wegens procedurefouten. Zo ver kwam het niet omdat de toenmalige minister van Justitie, Jo Vandeurzen (CD&V), in allerijl alle wettelijke middelen uit de kast haalde om Iasir in de gevangenis te houden.

Kort na het incident met Iasir vernam de Brusselse federale politie dat de procedurefout eigenlijk geen fout was, maar een weloverwogen plan van een omgekochte cipier. In de gevangenis deed het gerucht de ronde dat iemand daar 20.000 euro voor zou hebben betaald.

De speurders kregen een eerste cipier in het vizier. Die schreeuwde zijn onschuld uit en via hem kwamen zij Marc V.d.W op het spoor. De man bleek een verwoede gokker en was kind aan huis in verschillende casino's. Hij keek echter tegen een berg speelschulden aan. V.d.W kreeg zijn gokverslaving niet onder controle. De speurders trokken zijn financiële verrichtingen na en al gauw bleek dat hij er op de speeltafel fortuinen doorjoeg.

De speurders gaan nu na of Marc V.d.W eerder ook al dergelijke zake heeft gedaan en zo ja, voor wie. Hij werd aangehouden door onderzoeksrechter Colette Callewaert op verdenking van passieve corruptie en schriftvervalsing.

Hassan Iasir is ondertussen niet tot betere inzichten gekomen. Tot een paar maanden geleden zat Iasir opgesloten in de gevangenis van Nijvel. Daar intimideerde hij de bewakers door hen te vertellen met welke auto en bijbehorende nummerplaat zij reden en waar hun kinderen naar school gingen. Ondertussen zit hij elders.


Blog DS, 22-10-2009 (Mark Eeckhaut)

Lars.Janssen
22nd October 2009, 20:35
Ik vind het toch wel schandalig dat een cipier die zijn job al zoveel jaren uitvoert zo'n flater durft te begaan. Wanneer je de opleiding van cipier volgt, weet je toch al zeker dat je omkoperij moet kunnen afweren. Zijn excuus van dat hij een gokker is vind ik hier niet van op toepassing. Het is zijn eigen fout dat hij zijn geld verloren heeft. Nu is hij alles kwijt, zowel zijn geld als zijn job. Zo'n persoon, die zoiets durft, zou ook in de gevangenis moeten belanden. Dit is toch een vorm van medeplichtigheid? Van mij zou hij de zelfde straf krijgen als de moordenaars.

nick.moons
22nd October 2009, 20:52
Lars ik volg u mening volledig, op een ding na dat hij van mij niet dezelfde straf krijgt als die van de moordenaars. Want hij is in mijn ogen ook wel medeplichtig, maar nu is hij ook alles kwijt en hij zal, hopelijk, nog een gevangenisstraf krijgen. Dit is al een serieuse straf, dus verdiend hij niet dezelfde straf als van de moordenaars.

En zo word het ook nog eens duidelijk dat geld mensen veranderd. Nu deze cipier had een verslaving , maar dat wil nog niets zeggen. Je weet dat je als cipier met omkoperij word geconfronteerd. En als je een gokverslaving hebt, of eender welke verslaving, ga dan in therapie!!!

Barst
22nd October 2009, 23:51
De nuance mag er zijn... :clap:
De vier(!) d/t-fouten op goed drie regels daarentegen :shocked: