PDA

Bekijk de volledige versie : Belangrijkste strijd van de wereld


Barst
18th October 2009, 13:54
Belangrijkste strijd van de wereld


Voor de derde dag op rij mogen we vandaag op nogal wat Belgische wegen niet sneller rijden dan 90 kilometer per uur. Te veel fijn stof in de lucht. En dat verslechtert als we snel rijden. Binnen afzienbare tijd kan maar de helft van ons op dezelfde dag de hoofdstad in en uit. De Brusselse regering besliste dat er in 2009, bij te veel luchtverontreiniging, alternerend wordt gereden in de hoofdstad. De ene dag de even nummerplaten, de andere dag de oneven.


We kunnen maar beter wennen aan dergelijke maatregelen. Beter nog: we moeten ze aanmoedigen. Want die maatregelen zijn niet meer en niet minder dan voorzichtige uitingen van de belangrijkste strijd die deze wereld de volgende decennia moet voeren. Die voor het voorbestaan van deze planeet.

Het jaar 2009 kan een bijzonder belangrijk jaar worden in die fundamentele strijd. Cruciaal wordt, in december, de bijeenkomst van wereldleiders op een klimaattop in Kopenhagen. De internationale gemeenschap moet in de Deense hoofdstad overeenstemming bereiken over de opvolging van het klimaatverdrag van Kyoto, waarvan de bepalingen in 2012 aflopen. Daar moet zonder meer de basis worden gelegd voor een 'Green New Deal'.

De verkiezing van Barack Obama, die de opwarming van de aarde naar voren schoof als een kans om nieuwe technologieën te ontwikkelen, is zonder meer hoopvol. Dat geldt ook voor het relatief ambitieuze klimaatplan dat de EU vorige maand in Brussel goedkeurde. Dat bepaalt onder meer dat de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 20 procent wordt beperkt en dat het aandeel hernieuwbare bronnen in de energieconsumptie wordt opgetrokken met 20 procent.

Op Belgisch vlak ten slotte is het verheugend vast te stellen dat de nieuwbakken premier Herman Van Rompuy in zijn korte regeerverklaring expliciet stelde dat zijn regering 'een ambitieuze politiek wil voeren van duurzame ontwikkeling en van strijd tegen opwarming van de aarde'. Of ze straks worden genomen in het verband van de Verenigde Naties, de Europese Unie of de nationale staten, de maatregelen tegen de opwarming van de aarde moeten ertoe leiden dat we massaal investeren in alternatieve brandstoffen, milieuvriendelijke technologieën en duurzame groei.

De politieke crisis van dit land en de financiële crisis van de wereld, die beide de voorpagina's van De Standaard hebben beheerst het afgelopen jaar, zijn belangrijk voor de samenleving waarin we werken en leven. Maar zowel de politieke als de economische crisis is van voorbijgaande aard. Het broeikaseffect dreigt niet alleen fundamenteler te zijn, maar ook permanent. De strijd verliezen is geen optie.

Deze krant besteedde de afgelopen jaren veel ruimte aan die fundamentele problematiek. Maar ook wij beseffen dat we in een hogere versnelling moeten. Daarom besloten we om vanaf dit jaar meer systematisch aandacht te besteden aan het milieu, de opwarming van de aarde en de duurzame ontwikkeling. Laat dit onze bescheiden rol zijn in wat ontegensprekelijk de belangrijkste strijd van de wereld is.


DS, 02-01-2009 (Peter Vandermeersch)

wim leenaerts
18th October 2009, 14:05
Die voor het voorbestaan van deze planeet.
Dat een vooraanstand journalist zich aan zulke fouten bezondigt...
Het maakt deze discussie niet geloofwaardiger als men het steeds heeft over het voorbestaan van deze 'planeet'. Onze planeet heeft hoegenaamd geen last van de opwarming. Het zijn de organismen die op die planeet leven wiens voorbestaan bedreigd wordt. En dan vooral die 'organismen' die leven in gebieden die nu al als 'probleemgebied' te boek staan: Afrika, kusten van Amerika, binnenland van Australië enz.

Wel een goede maatregel! Hoewel de meeste mensen tegenwoordig toch wel twee wagens hebben denk ik en dus de kans bestaat, dat veel mensen zowel een even als oneven nummerplaat hebben... :rolleyes: