PDA

Bekijk de volledige versie : Meer dan 1 miljard mensen lijden honger


Barst
15th October 2009, 16:47
Meer dan 1 miljard mensen lijden honger


De wereldwijde economische crisis heeft ‘afschuwelijke' gevolgen voor de honger in de wereld. Het aantal mensen dat wereldwijd honger lijdt is, mede door de economische crisis, gestegen tot 1,02 miljard, het hoogste aantal sinds 1970. Dat meldde de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gisteren in een rapport.


Het aantal mensen dat honger lijdt, is het afgelopen jaar toegenomen met meer dan 100 miljoen. De gevolgen van de economische en financiële crisis zijn ‘catastrofaal', aldus Jacques Diouf, algemene directeur van de FAO. Diouf roept de regeringen van de industrielanden op om zich meer in te zetten in de strijd tegen de honger.

‘Wat ontbreekt, is de politieke wil om de honger voor eens en voor altijd uit te roeien', zo zegt de algemene directeur. Zoals de machtigen van de wereld ‘snel, gemeenschappelijk en krachtig' gereageerd hebben op de economische crisis, zo zou ook gereageerd moeten worden om de honger uit de wereld helpen.

De meeste ondervoede mensen leven in de ontwikkelingslanden. De meerderheid van hen bevindt zich in Azië (642 miljoen) en in zwart Afrika (265 miljoen). De belangrijkste oorzaak van ondervoeding is niet een tegenvallende oogst, maar een combinatie van hoge voedselprijzen, lagere inkomens en toenemende werkloosheid. Al vóór het uitbreken van de crisis was het aantal hongerlijders beginnen te stijgen, terwijl in de twee decennia daarvoor een gestage daling van het aantal ondervoede wereldbewoners was vastgesteld.


DS, 15-10-2009