PDA

Bekijk de volledige versie : Obama belooft, homo's wachten


Barst
12th October 2009, 22:04
Obama belooft, homo's wachten


Met een grote betoging in Washington herinnerde de holebibeweging Barack Obama aan zijn verkiezingsbeloften. De president herhaalde alvast zijn bereidheid om de discriminatie van homo's in het Amerikaanse leger te stoppen.


'Don't ask, don't tell'. Zo luidt de stelregel voor homoseksuelen die dienst nemen in het Amerikaanse leger. Ze zijn welkom, zolang ze hun geaardheid stilhouden. In de praktijk leidde de wet uit 1993 al tot zo'n 13.000 ontslagen. De Amerikaanse homobeweging klaagt die hypocrisie en bijhorende discriminatie al lang aan. In Obama vonden ze een medestander voor hun strijd.

Tijdens de verkiezingscampagne herhaalde de Amerikaanse president meermaals dat hij homo's gelijke rechten als hetero's wilde geven. Hij beloofde onder meer de discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden, homohaat strafbaar te maken en The Defense of Marriage Act (Doma), die het huwelijk definieert als een verbintenis tussen man en vrouw, terug te trekken (door zich op Doma te beroepen, kunnen Amerikaanse staten weigeren om een in een andere staat gesloten homohuwelijk te erkennen, red.). Een enthousiaste holebigemeenschap, toch goed voor zo'n 4 procent van de kiezers en bovendien bovengemiddeld kapitaalkrachtig, stemde massaal op de kandidaat van de verandering.


Hope = Nope?

Een klein jaar na de eedaflegging van Obama lijkt de liefde van de homobeweging voor de president bekoeld. Het gay-magazine The Advocate publiceerde als cover een Obama-affiche waarop 'Hope' vervangen was door 'Nope?' Nochtans heeft de regering-Obama in juni al een belangrijke maatregel genomen om discriminatie op de werkvloer weg te werken. Homoseksuele federale ambtenaren kregen toen, net als hun heterocollega's, het recht om hun ziekteverzekering uit te breiden tot hun levenspartners of om verlof te nemen om voor een zieke partner of een niet-biologisch kind te zorgen. 'Dit is slechts een eerste stap', verzekerde Obama bij het tekenen van het memorandum.

Maar voor homo-activisten gaan de veranderingen op het terrein niet snel genoeg. Hun frustratie uitte zich gisteren in een grote betoging in Washington DC, The National Equality March.

Aan de vooravond van de protestmars herhaalde Barack Obama dat hij vast van plan is komaf te maken met de 'Don't ask, don't tell'-politiek in het Amerikaanse leger. Dat zei de president tot duizenden holebi's op een fundraising van de grootste Amerikaanse homo-organisatie, The Human Rights Campaign. Obama vertelde zijn toehoorders dat het leger het zich niet kan veroorloven getalenteerde militairen te verliezen door discriminatie en herhaalde dat hij het verbod op het uiten van homoseksuele geaardheid ongedaan zal maken. Gesprekken met het Pentagon en Congresleden zijn daarover bezig, zei hij.


Goodwill

Obama beloofde zijn toehoorders ook dat ze het moment zullen meemaken dat Amerika de relatie tussen twee mannen of twee vrouwen even echt en bewonderenswaardig beschouwt als tussen een man en een vrouw. Het blijft echter onduidelijk of Obama voorstander is van een echt homohuwelijk -hij heeft zich daar meermaals tegen uitgesproken- dan wel eerder een samenlevingscontract wil invoeren dat homokoppels gelijke rechten als getrouwde hetero's geeft.

Tot ontgoocheling van nogal wat activisten kon de president geen concrete tijdlijn voorleggen van zijn plannen. 'Het was een briljante speech,' zei activist van het eerste uur Cleve Jones, 'maar ik miste het antwoord op onze meest dringende vraag: Wanneer?'

Toch kan Obama nog op goodwill binnen de homogemeenschap rekenen. 'Hij heeft veel werk op zijn bord', vertelde de bezoeker van een homobar in Los Angeles aan een BBC-reporter. 'De president moet eerst de economie weer op de sporen krijgen en het land weer samen brengen. Daarna kan hij zich met zaken als het homohuwelijk bezighouden.'


DS, 12-10-2009

deandevolder
13th October 2009, 21:48
Daar stoor ik me de laatste tijd lichtelijk aan, iedereen wil dat alles instant in orde geraakt, ik denk dat dit typisch is aan het westerse denken. Het geduld is ver te zoeken bij de meeste, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.

Duurzaamheid is iets dat naar voren zou moeten komen, maar de regering weet niet waar eerst te beginnen, er staan te veel bomen in de weg en een dikke mist die ze zelf gemaakt hebben :p

Barst
14th October 2009, 02:15
[QUOTE=deandevolder]Het geduld is ver te zoeken bij de meeste, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.[/QUOTE]
Waaw, wijsheidsliteratuur avant la lettre! :champa: En dan nog van een eerstejaars... :shocked:
Duurzaamheid is iets dat naar voren zou moeten komen, maar de regering weet niet waar eerst te beginnen, er staan te veel bomen in de weg en een dikke mist die ze zelf gemaakt hebben :p
Verkiezingen worden nu eenmaal elke vier jaar georganiseerd zeker? :rolleyes: