PDA

Bekijk de volledige versie : Onzeker Ierland beslist over lot van EU


Barst
2nd October 2009, 19:00
Onzeker Ierland beslist over lot van EU


Rotterdam, 2 okt. Europa houdt de adem in. Vandaag stemmen de Ieren opnieuw over modernisering van de EU.


Een Iers ‘ja’ zou een einde maken aan een moeizaam hervormingsproces dat acht jaar heeft geduurd. Een nieuw Iers ‘nee’, na het eerste van 2008, zou betekenen dat de EU moet doorwerken met de bestaande regels. Op zichzelf geen ramp, maar Europa kan volgens voorstanders van het Verdrag van Lissabon een stuk efficiënter en besluitvaardiger worden bestuurd. De Fransen en de Nederlanders hebben in 2005 ‘nee’ gezegd tegen de Europese Grondwet. De Ieren vorwezen vorig jaar het daaruit voortgekomen verdrag af. Een Iers nee zou het hervormingsproces opnieuw frustreren.

Als de Ieren ja zeggen, zal de druk toenemen op de eurosceptische presidenten van Tsjechië en Polen. Die hebben het door hun nationale parlement goedgekeurde verdrag nog niet ondertekend. Onder regie van de Tsjechische president Klaus zijn partijgenoten een juridische procedure begonnen tegen het verdrag. De Ierse kiezers en de twee presidenten zijn de laatsten die ‘Lissabon’ moeten goedkeuren. Dan kunnen nieuwe functies worden ingevuld: de voorzitter van de Europese raad, de EU-‘president’, en de ‘minister’ voor Buitenlandse Zaken.

Peilingen wijzen op een comfortabele meerderheid voor de voorstanders van het verdrag. De regering hield zich op de achtergrond. Door de financiële crisis, die het land in een diepe recessie heeft gestort en het zelfvertrouwen van de ‘Celtic Tiger’ een knauw heeft gegeven, is haar populariteit sterk gedaald. Premier Cowen wilde niet dat het referendum een peiling wordt over zijn centrum-linkse coalitie. Door de crisis zien veel kiezers de Unie als reddingsvlot.


NRC, 02-10-2009

Barst
3rd October 2009, 21:54
Ierland zegt overtuigend 'ja' tegen Verdrag van Lissabon


De Ieren hebben overtuigend het Verdrag van Lissabon goedgekeurd. Het "ja"-kamp haalde 68,2 procent van de stemmen. Het "neen"-kamp komt uit op 31,5 procent. Volgens de Ierse televisiezender RTE was er een opkomst van 59,6 procent.


"De Ieren hebben overtuigend ja gezegd tegen het verdrag van Lissabon", zo zei de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Micheal Martin. Het "neen"-kamp heeft ook al zijn verlies toegegeven.


"Grote dag"

De overwinning is een "grote dag" voor Ierland en de Europese Unie. Dat heeft de Ierse premier Brian Cowen gezegd. Het Zweedse voorzitterschap van de Europese Unie sprak over een "goede dag" voor Europa.

Op 12 juni 2008 werd het verdrag met 53,4 tegen 46,6 procent weggestemd en belandde de Unie in een institutionele crisis.


Tsjechië blijft sceptisch

De Tsjechische president Vaclav Klaus heeft intussen nog eens zijn afkeurende houding tegenover het verdrag van Lissabon bekrachtigd, ook na de overwinning van het "ja"-kamp bij het tweede referendum over het verdrag in Ierland."Natuurlijk respecteer ik de Ierse beslissing", zei Klaus in de marge van een betoging van ongeveer 300 tegenstanders van de EU in Praag. "Dat die beslissing bezoedeld is door een tweede referendum en grote druk, is een andere zaak."


Blog HLN, 03/10/09 (belga/edp/eb)

Vankeerberghen.Kenzy
4th October 2009, 13:39
Ik vind Ierland pas een echte democratie, daar kiest niet 1 iemand voor de rest van het volk, maar kiest het volk in een referendum over zijn eigen toekomst. Nog steeds iets dat men hier in België mist vermits we hier geen referendums mogen houden.

Misschien is de Belgische regering bang dat indien er een referendum over de splitsing van België komt, dat deze effectief werkelijkheid word. Of als men moet kiezen voor republiek of monarchie de keuze ook snel gemaakt zal zijn.