PDA

Bekijk de volledige versie : Alles over uw hersenen


Barst
2nd October 2009, 16:10
Alles wat u altijd al wilde weten over uw hersenen

Rita Carter, 'The human brain book', Dorling Kindersley, 2009.


Waarom hebben we déjà vu's en voelen we angst als we thrillers lezen? 'The human brain book' legt het netjes uit.


1. Waarom we angst voelen bij het lezen van een thriller

Bepaalde hersencellen komen in actie zodra je een emotie voelt. Maar ze doen dat net zozeer als je iemand anders ziet die deze emotie doormaakt. Dat verklaart waarom we bijvoorbeeld reageren op thrillers of horrorfilms. Door naar een film te kijken waarin mensen bang zijn, komen hersencellen in actie waardoor we zelf ook een gevoel van angst krijgen.


2. Waarom je arm pijn doet net voor een hartaanval

In ons lichaam liggen zenuwbanen die veel gevoel registeren, zoals die verbonden met onze huid. Er zijn ook zenuwen die weinig gevoelsinput krijgen, zoals die van onze inwendige organen. Wanneer zulke hoge en lage inputzenuwen op dezelfde plaats onze ruggengraat (die het signaal naar de hersenen stuurt) binnenkomen, kunnen onze hersenen zich vergissen in de plek vanwaar de pijn uitgaat. Het brein gaat er automatisch van uit dat het pijnsignaal uit een gevoelige zone komt (je arm) en slaat de minder gevoelige zone (je hart) als mogelijke bron over.


3. Waarom ons brein een koekje lust

Onze hersenen draaien op suiker. Meer zelfs, suiker is de enige voedselbron van onze hersenen, en die zijn veruit het hongerigste orgaan van ons lichaam. Hoewel ons brein slechts twee procent van ons lichaamsgewicht uitmaakt, gaat het lopen met twintig procent van onze suikervoorraad. Ze hebben elke dag het equivalent van negen Pim's Cakes nodig hebben om te blijven functioneren. Negen van die koekjes bevatten zo'n 420 calorieën, het dagelijkse rantsoen van onze hersenen.


4. Waarom vrouwen meer huilen

Onze hersenen zijn verdeeld in twee helften, een rechterzijde waar de emoties huizen, en een linkerkant waar de analytische vaardigheden hun plaats hebben. Die twee zijn met elkaar verbonden door een brede zenuwband waarlangs informatie wordt uitgewisseld. Bij vrouwen is die band doorgaans breder, waardoor de emotionele kant beter verbonden is met de analytische. Wetenschappers gaan ervan uit dat vrouwen daardoor gevoeliger zijn - en dus bijvoorbeeld sneller huilen - en ze hun emoties vaker gebruiken in wat ze denken.


5. Waarom Einstein een genie was

Hersenen zien er meestal hetzelfde uit, op kleine afwijkingen na. Zo bleek het brein van Albert Einstein breder te zijn dan normaal. Bovendien ontbrak er een inkerving tussen het gebied waar wiskundig redeneren gebeurt en de plaats waar het ruimtelijk inzicht huist. Mogelijk was Einstein een genie omdat zijn hersencellen makkelijker met elkaar konden communiceren omdat ze niet over een 'slootje' moesten springen.


DS, 02-10-2009 (jdr)