PDA

Bekijk de volledige versie : Overbevolking in Antwerpse gevangenis zorgt voor spanning


Barst
25th September 2009, 02:05
Overbevolking in Antwerpse gevangenis zorgt voor spanning


BRUSSEL - Hoewel er in de gevangenis van Antwerpen slechts plaats is voor 413 gedetineerden, zaten er woensdag 708. Die overbevolking zorgt voor de nodige spanningen onder de populatie. De Orde van advocaten trekt aan de alarmbel.


In 2008 waren er 131 incidenten, waarvan er 101 gericht waren tegen het personeel. In de eerste helft van 2009 was dat aantal al opgelopen tot 149, waarvan 117 tegen het personeel.

Om het probleem op te lossen, verwijst de Orde naar Nederland, waar tijdelijk woonboten werden ingezet om gedetineerden in onder te brengen. Ook het systeem van de voorlopige hechtenis wordt nog al te vaak misbruikt als een soort van 'voorbestraffing' om de gebrekkige strafuitvoering te compenseren.

De minister van Justitie kondigde de bouw van nieuwe gevangenissen aan, maar het zal nog jaren duren voor die er effectief staan. "In Nederland kampte men enkele jaren geleden ook met hetzelfde probleem en toen hebben ze daar woonboten ingezet om gedetineerden tijdelijk in onder te brengen. Nu hebben onze noorderburen zelfs een overcapaciteit, waardoor we ook daar eventueel cellen zouden kunnen huren", zei advocaat John Maes.

Een van de oorzaken van de overbevolking is de problematiek rond de voorlopige hechtenis. Volgens de Orde lijkt het alsof onderzoeksgerechten zoals de raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling verdachten langer in de cel houden, omdat ze zich laten beïnvloeden door de problematische strafuitvoering.

"Straffen onder de drie jaar worden nauwelijks nog uitgevoerd, buiten zedenfeiten of bij recidive. In de ogen van sommigen neigt dat naar straffeloosheid. Maar door de voorhechtenis langer te laten duren, wordt het eerder een voorbestraffing, wat niet wettig is. We vragen dan ook een strikte toepassing van de wet op de voorhechtenis", aldus Maes.

Veertig procent van de gevangenen in België zit in voorlopige hechtenis, zijn nog niet berecht en worden dus vermoed van onschuldig te zijn. In de gevangenis van Antwerpen, waar in principe alleen mensen in voorhechtenis mogen verblijven, zitten bovendien ook nog eens geïnterneerden en definitief gestraften die daar dus eigenlijk niet thuis horen. Door die regel strikt toe te passen, zou het probleem van de overbevolking al grotendeels opgelost zijn.


DS, 25-09-2009