PDA

Bekijk de volledige versie : VN-top klimaat is weinig concreet


Barst
23rd September 2009, 20:46
VN-top klimaat is weinig concreet


Rotterdam, 23 sept. De klimaattop in New York aan de vooravond van de Algemene Vergadering van de VN heeft gisteren weinig concreets opgeleverd.


Hoewel de Chinese president Hu Jintao lof kreeg voor zijn toespraak over Chinese inspanningen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, deed hij geen bindende toezeggingen. De kans dat de Chinese uitstoot voor 2030 zal dalen, is gering. Ook de Amerikaanse president Barack Obama weigerde zich vast te leggen op concrete reductiepercentages. Hij zei dat de VS bereid zijn tot actie, maar riep op tot een „flexibele en pragmatische” benadering van het probleem. De Franse president Nicolas Sarkozy was kritisch. „Als we zo doorgaan, zijn we op weg naar een mislukking”, aldus Sarkozy, die heeft gepleit voor een extra top vóór de klimaatconferentie in Kopenhagen in december.

Heleen de Coninck van Energieonderzoek Centrum Nederland, die vorige week promoveerde op een onderzoek naar klimaatonderhandelingen, is niet verbaasd over de uitkomst. In een interview met NRC Handelsblad zegt ze vandaag dat een succesvol klimaatakkoord in Kopenhagen bijna uitgesloten is.

Landen sluiten alleen een akkoord als het ook iets oplevert, aldus De Coninck. Van rijke landen wordt gevraagd enorme kosten te maken om hun emissies te reduceren, terwijl die landen relatief weinig schade ondervinden als het in de toekomst warmer wordt. De arme landen worden wel hard getroffen, maar zij hebben niet de middelen of de macht om de rijke landen te dwingen actie te ondernemen.

„Nu gaan klimaatverdragen vooral over emissiereducties”, zegt De Coninck. „Dat klinkt als het opleggen van beperkingen.” Ze pleit voor meer aandacht voor technologie. „Een verdrag over innovatie en technologie klinkt als een kans.”


NRC, 23-09-2009