PDA

Bekijk de volledige versie : Daar is het generatieconflict


Barst
22nd September 2009, 21:06
Daar is het generatieconflict


BRUSSEL - Jong CD&V en Jong VLD roeren zich voor de begrotingsopmaak van hun partijgenoten in de federale regering.


Premier Van Rompuy wou naar verluidt gisterochtend in het partijbureau de jongerenafdeling van zijn partij graag van antwoord dienen.

Jong CD&V had vorige week al een voorstel de wereld ingestuurd om via zeven nieuwe voorstellen vier miljard structureel te besparen (DS, 15 sept.), en herhaalde gisteren het ongenoegen over de begrotingsopmaak in De Morgen. De federale regering bespaart de eerste jaren te weinig, zeggen de christendemocratische jongeren. Ze vrezen dat deze coalitie te weinig structurele maatregelen zal nemen om de begroting weer op de rails te krijgen.

Opvallend, want Jong CD&V geeft daarmee ook meteen kritiek op de ‘eigen' premier.

De premier wou er volgens zijn woordvoerder graag op wijzen dat hij het begrotingsadvies van de Hoge Raad van Financiën volgt en de komende weken volop werkt aan een begroting voor 2010 die ook structurele maatregelen bevat. Maar de jongerenvoorzitter ging er niet op in.

‘De premier weet goed wat onze voorstellen zijn, we hebben die aan zijn kabinet en aan onze partijvoorzitster bezorgd. Binnen de partij krijgen we heel wat positieve reacties op de kritiek die wij leveren op de begroting. We hopen dat onze voorstellen nu meegenomen worden in de opmaak', klinkt het bij jongerenvoorzitter Pieter Marechal.

Ook Jong VLD heeft gelijklopende kritiek. ‘We proberen nu zoveel mogelijk druk te zetten met de jongeren om toch structurele hervormingen in de begroting mee te nemen. Die mechanismen erin krijgen is nog belangrijker dan de vraag hoeveel er precies wordt bespaard', zegt jongerenvoorzitter Philippe Debackere. ‘Als we nu bijvoorbeeld de arbeidsmarkt niet hervormen, dan zal onze generatie het gelag betalen', zegt de jonge liberaal.

Debackere roept op tot frontvorming met de jongerenorganisaties van de politieke partijen. Marechal en Debackere hadden daarover vorige week al een gesprek, maar concreet is nog niets beslist.

De vergrijzing dreigt overigens in alle partijen uit te draaien op een generatieconflict. Hoe langer de saneringen uitgesteld worden, hoe hoger de factuur voor een volgende generatie bedraagt. Debackere en Marechal zijn daarenboven beiden erg verontwaardigd over de verklaring van Elio Di Rupo dat we ‘deze generatie toch niet gaan opofferen voor de volgende generatie'.

De federale regering wil nu enkele weken in stilte doorwerken aan de begroting. Premier Van Rompuy trekt normaal gezien de tweede donderdag van oktober met een verklaring over de begroting naar het parlement. Uiterlijk eind oktober moet de begroting voor volgend jaar zijn ingediend in Kamer en Senaat. Er wordt volgend jaar 1,19 miljard bespaard.


DS, 22-09-2009 (Isabel Albers)