PDA

Bekijk de volledige versie : Is verbod wel wettelijk?


Barst
14th September 2009, 01:30
Is verbod wel wettelijk?


BRUSSEL - De onderwijsjurist Jan De Groof betwijfelt of het verbod op religieuze symbolen in het Gemeenschapsonderwijs met de grondwet strookt.


‘Ik ben heel terughoudend over de wettigheid van dit algemene reglement', zegt Jan De Groof. Het gaat meer bepaald over het grondwetsartikel 24, derde paragraaf: ‘Ieder heeft recht op onderwijs, met eerbiediging van de fundamentele rechten en vrijheden (...).' Volgens De Groof is het hoofddoekenverbod een heel vernauwde lezing van dit principe. Het Gemeenschapsonderwijs mag als officieel, neutraal onderwijsnet niemand uitsluiten.

‘De vraag is of de hoofddoek een fundamenteel recht is', zegt De Groof. ‘Volgens internationale interpretaties is dat het geval. Dat wil niet zeggen dat een Belgische rechter dat ook zou denken. Maar het Gemeenschapsonderwijs zal wel met een heel sterke argumentatie moeten komen om het verbod te verantwoorden.'

Het hoofddoekenverbod is volgens Jan De Groof ook een zeer eenzijdige interpretatie van het pedagogisch project van het Gemeenschapsonderwijs. ‘De kernbegrippen in het pedagogisch project zijn actief pluralisme en levensbeschouwelijke verscheidenheid. Dat lijkt me in tegenspraak met een verbod op levensbeschouwelijke symbolen.'

Ook de Vlaamse kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen denkt dat het actief pluralisme van het Gemeenschapsonderwijs in het gedrang komt. ‘De school vervult een belangrijke ontmoetingsfunctie en dreigt door dit verbod te veel in een sfeer van angst en krampachtigheid te verzeilen. Bovendien druist het verbod in tegen artikel 29 van het Internationaal Kinderrechtenverdrag, dat stelt dat onderwijs gericht moet zijn op ‘‘het bijbrengen van eerbied voor de ouders van het kind, voor zijn of haar eigen culturele identiteit, taal en waarden, voor de nationale waarden van het land waarin het kind woont en het land waar het is geboren, en voor andere beschavingen''.'

In Antwerpen licht de Vrouwengroep ‘Vrije Keuze' vandaag haar plannen toe voor de oprichting van een eigen school waar meisjes met hoofddoek welkom zijn: een initiatief dat bij geen enkele Vlaamse politieke partij op enthousiasme werd onthaald. De minister van Onderwijsminister, Pascal Smet (SP.A), vraagt de moslimgemeenschap twee keer na te denken.


Blog DS, 14-09-2009 (Pieter Lesaffer)

Believing Bart
14th September 2009, 13:32
Ik denk niet dat het gemeenschapsonderwijs daadwerkelijk voorstander is van een verbod, maar gezien de gecreëerde situatie konden ze niet anders dan een algemeen verbod opleggen.

De oorzaak ligt in het feit dat veel gemeenschapsscholen al eerder een verbod invoerden. Resultaat: het debat verplaatst zich naar enkele scholen waar de concentratie van hoofddoeken ondraaglijk wordt. Deze school stelt een verbod in en hierna ontstaat er een enorm debat.

Het gemeenschapsonderwijs moest haar scholen wel bijtreden, anders zouden ze het signaal geven dat directies in veel andere scholen al jarenlang een fout gemaakt hebben. En enkel het verbod in Antwerpen opheffen, zou geen optie zijn, want dan blijft het probleem bestaan.

Toch denk ik dat het gemeenschapssonderwijs de moed gaat moeten hebben om het verbod op alle scholen terug te draaien. Al is het maar omdat dit mogelijk in strijd is met hun pedagogisch project, de rechten van het kind enz.