PDA

Bekijk de volledige versie : Hoofddoek en vredegerecht niet compatibel


Barst
11th September 2009, 22:43
Twee vrouwen verlaten Gentse vrederechtbank na vraag om hoofddoek af te nemen


GENT - Twee moslimvrouwen hebben donderdag een zitting van de vrederechtbank in Gent verlaten, nadat de vrederechter hen vroeg om hun hoofddoek af te nemen. De rechter kan zich baseren op het gerechtelijk wetboek dat stelt dat de toehoorders de zittingen moeten bijwonen met 'ongedekten hoofde'. Volgens persrechter en voorzitter van Magistratuur & Maatschappij Freddy Evers echter stamt het artikel in kwestie uit een ander tijdperk.


De twee vrouwen kwamen donderdag de zittingszaal binnen en kregen de vraag van de rechter om hun hoofddoek af te nemen. Ze weigerden en verlieten de zittingszaal. Een van de vrouwen liet zich vertegenwoordigen door haar advocaat.

Het is niet de eerste keer dat het dragen van een hoofddoek of hoofddeksel tot discussie leidt in de rechtbank. Voor de Antwerpse rechter Walter De Smedt verschenen in 2007 al een Joodse man die zijn keppeltje niet wou afzetten en een moslima die haar hoofddoek niet wou afnemen uit religieuze overwegingen. Artikel 759 van het gerechtelijk wetboek stelt: 'De toehoorders wonen de zittingen bij met ongedekten hoofde, eerbiedig en stilzwijgend; alles wat de rechter tot handhaving van de orde beveelt, wordt stipt en terstond uitgevoerd.'

De rechter stelde toen een prejudiciële vraag of artikel 759 de artikelen 10 en 11 van de grondwet over het discriminatieverbod niet schond. Het Arbitragehof schreef in een arrest van 17 januari 2008 dat de prejudiciële vraag geen antwoord behoeft.

Volgens persrechter Freddy Evers moeten rechters meegaan met hun tijd. 'Het artikel stamt uit de tijd dat de toehoorders ’petten en klakken’ droegen en weigerden ze af te nemen. Persoonlijk denk ik dat het artikel strijdig is met het discriminatieverbod in artikel 10 en 11 van de grondwet. In afwachting van een defenitieve uitspraak meen ik dat de rechters beter mee evolueren met het tijdsbeeld en de toehoorders niet taxeren op uiterlijke kenmerken.'


Blog DS, 11-09-2009