PDA

Bekijk de volledige versie : Adembenemend


Barst
3rd September 2009, 17:43
Adembenemend


Over enkele weken spreekt de Antwerpenaar zich in een referendum uit over de brug (eigenlijk gaat het om een tunnel/brugconstructie) of de tunnel. De tegenstanders van de Lange Wapperbrug, waaronder de organisatie Ademloos van de gewezen reclamemaker Wim Van Hees, mobiliseren stevig. In de stad verschijnen affiches met de slogan 'Stem de brug onder de grond'.


Ademloos nam ook een clip op om de sinjoor een geweten te schoppen. 'U kiest wat zij inademen!', luidt de baseline. In sombere kleuren spelen kinderen met een sigaret in de hand. De brug vervuilt het luchtklimaat aanzienlijk. Wie de brug verkiest, lijkt zijn leven beu of heeft het slecht voor met kinderen. Met een tunnel is dat probleem van de baan.

Nu kunnen we best heel wat pertinente opmerkingen maken over de brug. Maar het mediagenieke argument van de luchtkwaliteit om de Lange Wapper te dynamiteren, is discutabel en grenst aan de volksverlakkerij. De gebruikte technieken zijn een intellectueel debat onwaardig (om geen zwaardere woorden te gebruiken). Want als het echt gaat om de verspreiding van fijn stof, beschikt de brug over betere troeven.

Vloeken wij nu in de kerk? Helemaal niet, er zijn steekhoudende argumenten. De premisse oogt evident. Tunnel of brug, auto's produceren evenveel fijn stof. Maar het tunneltracé is alvast zes kilometer langer, dat genereert bijkomende vervuiling. Bovendien loopt het tunneltracé om veiligheidsredenen twintig tot dertig meter dieper dan het brug/tunneltracé. Auto's en vrachtwagens moeten dus twintig tot dertig meter bijkomend klimmen. De productie van fijn stof is navenant. Ten slotte lopen de energiekosten (verlichting en verluchting) van een tunnel hoger op dan die van een brug. De aanmaak van die energie vervuilt eveneens.

Op de brug wordt het fijn stof meteen door de lucht verspreid, bij de tunnel gebeurt dat enkel aan de twee tunnelmonden. Voor de inwoners van Linkeroever en Ekeren betekent dat slecht nieuws. Zij krijgen de uitstoot van twee gigantische schoorstenen in hun achtertuin. Ook de gebruikers van de vijf kilometer lange tunnel sluiten maar beter de ramen. De luchtkwaliteit in zo'n konijnenpijp is slecht, ook voor de kinderen die in de auto zitten.

Kan de vervuilde tunnellucht dan niet worden opgevangen en gefilterd? Zeker. Maar de kostprijs hiervan is bijzonder hoog. Meer zelfs, in het buitenland worden afzuigsystemen stilgelegd wegens technische problemen (dichtslibbende filters) en het hoge prijskaartje (torenhoog energieverbruik) zodat de vragen over de effeciëntie bleven. Als alternatief worden systemen voorgesteld waarbij de tunnellucht wordt aangezogen en verdund met zuivere lucht. Juist, een systeem dat een brug gratis levert.

Nog eens, de brug genereert best wat nadelen. En de tunnel lijkt een leuk alternatief. Maar de luchtkwaliteit pleit niet in het voordeel van de tunnel. Hoe adembenemend deze stelling ook moge klinken.


DS, 03-09-2009 (bbr)

Barst
3rd September 2009, 20:42
Slechts één vraag in referendum over Oosterweelverbinding


ANTWERPEN - In Antwerpen is donderdagavond de speciale gemeenteraad gestart die de vraagstelling moet vastleggen voor het referendum over de Oosterweelverbinding. Daarbij ligt verrassend genoeg een voorstel op tafel dat slechts één vraag omvat: of de stad een positief advies moet verlenen voor de bouw van het Lange Wapper-viaduct. Burgemeester Janssens wou nochtans ook het alternatief met een tunnel voorleggen in de volksraadpleging.


Het Antwerpse gemeentebestuur moet zich uitspreken over de vraagstelling die de bevolking zal krijgen voorgelegd. De eerste vraag was of het één of twee vragen worden: enkel over het tracé van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) met het Lange Wapper-viaduct of ook over het alternatieve tracé met een tunnel onder de haven.

Burgemeester Patrick Janssens wees er bij het begin van de vergadering op dat er op de gemeenteraadsbanken een voorstel tot gemeenteraadsbeslissing ligt. Dat gaat uit van één vraag voor de volksraadpleging. Nochtans hebben de actiegroepen en ook Janssens zelf er de voorbije dagen voor gepleit tevens een vraag op te nemen over het alternatieve tunneltracé.

Bij het begin van de vergadering had Freya Piryns van Groen! felle kritiek op het voorstel om slechts één vraag voor te leggen bij de volksraadpleging. Ze haalde scherp uit burgemeester Janssens, door te stellen dat hij 'plat op de buik gaat' voor CD&V en Open Vld. Nog volgens Piryns heeft CD&V zich daarbij gedragen 'als tsjeven'. Ze zei nog dat het erom gaat 'toch maar te proberen het hele referendum kapot te maken' en 'de Antwerpenaars deze brug door hun strot te rammen'. Volgens Piryns is het nochtans de evidentie zelf om beide vragen voor te leggen aan de Antwerpse bevolking, nadat de studie van Arup-SUM heeft aangetoond dat ook de tunnelvariant een haalbaar alternatief is.


Blog DS, 03-09-2009

Barst
4th September 2009, 14:53
Patrick Janssens: 'Een neen betekent einde Lange Wapper'


ANTWERPEN - Als de Antwerpenaren op 18 oktober 'neen' stemmen tegen de Lange Wapper, dan betekent dat het einde van de brug. Dat zegt burgemeester Patrick Janssens. 'Het referendum negeren zou een vorm van zelfmoord zijn', waarschuwde hij de Vlaamse regering.


'Hoewel het slechts een adviserend referendum is en de stad Antwerpen slechts een advies kan uitbrengen voor de stedenbouwkundige vergunning, kan ik me niet voorstellen dat de Vlaamse regering de brug laat bouwen bij een 'neen' van de Antwerpenaren,' zei Janssens daags na de speciale gemeenteraad over de Oosterweelverbinding. 'Vragen om de mening van de bevolking en die dan negeren, zou een vorm van zelfmoord zijn. Zoiets hoort thuis in een dictatuur, niet in een democratie.'

'Minister-president Kris Peeters heeft overigens al meerdere malen laten verstaan dat hij rekening gaat houden met de stem van onze inwoners, dus ga ik ervan uit dat hij woord houdt.'

En wat als er inderdaad een 'neen' komt? 'Dan zijn we niet noodzakelijk weer naar af', stelt Janssens. 'We gaan dan de alternatieven bekijken. En dan lijkt het Arup/Sum-project met de tunnel het meest evidente. Mogelijk komen er nog andere, al zie ik op dit moment niet goed welke.'


Peeters voorzichtig

Kris Peeters (CD&V) wou vrijdag niet te veel kwijt over het referendum. 'Uitspraken doen in de ene of andere richting zonder te weten welke richting het referendum uitgaat zou niet wijs zijn', zei hij na afloop van de Vlaamse ministerraad. 'Het is belangrijk dat de Antwerpenaar nu zijn stem kan laten horen, dat het debat gevoerd kan worden.'


Blog DS, 04-09-2009