PDA

Bekijk de volledige versie : 'Kinderen nemen relationele agressie van ouders over'


Barst
31st August 2009, 17:15
'Kinderen nemen relationele agressie van ouders over'


LEUVEN - Kinderen die relationele agressie gebruiken in de klas kunnen dat thuis opgepikt hebben. Vaak maken immers ook hun ouders gebruik van psychologische druk om bepaalde normen op te dringen. Ze negeren bijvoorbeeld hun kind zolang dat niet doet wat men wil. Dat blijkt uit een studie in Vlaamse scholen door KUL-pedagoge Sofie Kuppens bij meer dan 600 kinderen tussen 8 en 10 jaar oud.


Bij relationele agressie wil men iemand doelbewust kwetsen door zijn sociale relaties onder druk te zetten. Men negeert de andere en tracht hem uit de groep te sluiten door bijvoorbeeld negatieve roddelpraatjes te vertellen.

In de klas kan het gaan om een kind dat geen vriend meer wil zijn van een klasgenoot en daarom weigert met hem te praten en te spelen en tevens de rest van de klas manipuleert om dat ook niet meer te doen.

Kuppens stelde vast dat kinderen die relationele agressie gebruiken in de klas thuis soms geconfronteerd worden met soortgelijke ouderlijke psychologische controle. Kinderen kunnen daaruit leren dat het manipuleren en uitbuiten van hechte relaties een doeltreffende manier is om persoonlijke doelen te bereiken.

Kuppens vond ook dat een kind vlugger geneigd zal zijn om zich zo te gedragen als het zich bevindt in een klas waar die psychologische controlemethode gebruikt wordt.


Blog DS, 31-08-2009