PDA

Bekijk de volledige versie : Spannendste seizoen ooit van topreeks 'Oosterweel'


Barst
29th August 2009, 02:48
Spannendste seizoen ooit van topreeks 'Oosterweel'


BRUSSEL - Vandaag begint het nieuwe seizoen van de 'Oosterweel', een van de meest bekeken soaps van de afgelopen legislatuur.


Al in de eerste aflevering van de 'Oosterweel' staan de twee hoofdrolspelers, het consortium THV Noriant en het studiebureau Arup-Sum, lijnrecht tegenover elkaar. Vandaag komen ze tijdens een speciale commissievergadering elk hun tracé voor de Oosterweelverbinding toelichten. Noriant zal de troeven van zijn Lange Wapper uit de doeken doen, terwijl Arup-Sum zijn 'vierde tracé' komt voorstellen.

De cliffhanger waarmee het vorige seizoen eindigde -het plotse opduiken van een vierde tracé- beheerst de verhaallijn compleet. Arup-Sum heeft de plannen voor die geboorde tunnel van Linkeroever naar Ekeren intussen helemaal uitgewerkt. De nieuwe ministers in de Vlaamse regering zijn naar verluidt zulke diehard fans van 'Oosterweel' dat de presentatie van dat tracé speciaal werd uitgesteld tot vlak na de regeringsonderhandelingen.

Het verhaal herneemt net na een zware aardverschuiving in het land van 'Oosterweel'. Op 7 juni schudde die de Vlaamse regering helemaal overhoop. Nu het stof is opgetrokken, moet Open VLD proberen een nieuw leven op te bouwen in 'de oppositie'. Het is uitkijken hoe de grootste voorstander van de Lange Wapper zich daar zal gedragen.

N-VA is meteen na het verdwijnen van de liberalen een romance begonnen met zowel CD&V als SP.A. Enkele weken later gingen de drie een verstandshuwelijk aan, maar in hun huwelijkscontract reppen ze met geen woord over bruggen of tunnels. De nieuwe minister van Ruimtelijke Ordening, een rol vertolkt door Philippe Muyters (N-VA), dreigt zwaar in conflict te komen met zijn verleden als Voka-topman. Toen was hij een groot voorstander van de Lange Wapper, nu moet hij wachten op zijn partij. Daar valt te horen dat er nog ernstige bedenkingen zijn bij het 'vierde tracé'.

In de tweede aflevering van dit seizoen, die uitgezonden wordt op 3september, krijgen we vuurwerk. Dan wordt in de Antwerpse gemeenteraad het referendum van 18oktober vastgelegd. Als één partij daarna stemadvies geeft, zal de rest binnen de kortste keren ook kleur moeten bekennen.

Open VLD is vóór de Lange Wapper, maar heeft twee Antwerpse schepenen die tegenspartelen. SP.A kan dan weer niet om burgemeester Patrick Janssens heen, die vierkant tegen is. En omdat Kathleen Van Brempt (SP.A) door de makers van 'Oosterweel' uit het script is geschreven, heeft SP.A geen minister meer die direct betrokken is.

De ontknoping van dit seizoen belooft alleszins razend spannend te worden. Bij de Raad van State loopt namelijk nog een klacht met de vraag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) van de Lange Wapper te vernietigen. Kijken!


Blog DS, 25-08-2009 (Peter De Lobel)