PDA

Bekijk de volledige versie : Massaprotest tegen meer vrouwenrechten in Mali


Barst
28th August 2009, 15:59
Massaprotest tegen meer vrouwenrechten in Mali


BRUSSEL - Na islamitische druk stuurt de Malinese president de al goedgekeurde wet terug naar het parlement.


Volgens de nieuwe familiewet in Mali is de vrouw binnen het huwelijk niet langer haar man gehoorzaamheid verschuldigd, maar behoren beide partners elkaar te beschermen en trouw aan elkaar te zijn. Een Malinees meisje mag voortaan pas op haar achttiende trouwen. Nu kan dat al vanaf haar vijftiende, en met speciale ministeriële toestemming zelfs eerder.

De nieuwe familiewet regelt eindelijk ook naar behoren erfeniskwesties in Mali. Ook kinderen die buiten het huwelijk zijn geboren, zijn voortaan erfgenaam wanneer hun biologische ouders overlijden.

De wet is door het Malinese parlement goedgekeurd, maar werd geblokkeerd toen hij aan de president ter ondertekening werd voorgelegd. Amadou Toumani Toure, die bekendstaat als een ruimdenkende en gematigde moslim, heeft de familiewet teruggestuurd naar het parlement, dat zich er nu een tweede maal over gaat beraden.

Dat is opmerkelijk, omdat president Toure zelf een grote voorstander is van de gemoderniseerde familiewet. Toure stuurt de wet terug, onder zware druk van de invloedrijke islamitische organisaties. Die zijn de voorbije weken uit protest massaal de straat op getrokken.

'Mali is een lekenstaat, maar de Malinezen zijn voor 95 procent islamitisch', reageert Antoine Akplogan, aan de telefoon vanuit de hoofdstad Bamako. Akplogans basisbeweging ondersteunt vrouwen- en jongerenorganisaties in Mali.

Moslims in Mali kiezen voor een vrij Afrikaanse, vrije beleving van hun geloof. Ze bidden vijfmaal per dag, maar verder bepaalt de islam hun leven niet. 'Toch kan je er niet naast kijken dat zij de overgrote meerderheid vormen in Mali. Dat houdt in dat de islam weegt op elke sociale of politieke beslissing die in Mali getroffen wordt, en dus zeker ook op de hervorming van de familiewet.'

Doorgaans leven christenen en moslims vredevol samen in Mali, zegt Akplogan, zelf een christen, met een islamitische moeder. 'Maar dat de islamitische organisaties nu aanhalen dat een aantal wetsartikels in strijd zouden zijn met de islam, kan volgens mij niet in een lekenstaat. Een islamitische vrouwengroep vindt het problematisch dat nu ook een buitenechtelijk kind erfgenaam kan worden. Andere islamieten storen zich aan de trouw en wederzijdse steun die echtgenoten elkaar verschuldigd zijn. Ze willen de vermelding dat de vrouw de man gehoorzaamheid is verschuldigd, blijkbaar niet kwijt.'

Daarnaast willen de islamieten dat het religieuze huwelijk als wettelijk wordt erkend in Mali: 'En de nieuwe familiewet schrijft voor dat twee partners eerst voor de wet trouwen, en het religieuze huwelijk pas daarna plaatsvindt.'

Door de massaprotesten in Bamako lijkt het erop dat vooral de islamieten tegen zijn, en de rest akkoord gaat met de nieuwe wet of gewoon zijn mond houdt. Maar dat het parlement, in een overwegend islamitisch land, de wet haast unaniem goedkeurde, wijst erop dat ook een heleboel Malinese moslims voorstander zijn van meer vrouwenrechten.

'Eigenlijk weten we niet hoe groot de tegenstand is tegen de wet, omdat zij die het meeste lawaai maken, nu tijdelijk hun slag binnenhalen. Bovendien hebben veel commentatoren een mening over de wet, terwijl ze hem niet eens gelezen hebben. Mogelijk biedt deze impasse de kans om eindelijk een inhoudelijke discussie over de wet te voeren.'


DS, 28-08-2009 (Ine Roox)