PDA

Bekijk de volledige versie : Papierberg aanzienlijk omlaag!


Barst
6th October 2005, 03:47
Papierlast bedrijven met een kwart gedaald


Bedrijven geven allemaal samen bijna 1,7 miljard euro minder uit aan administratief papierwerk. In 2002 namen die kosten ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp) 3,43 procent in.


Nu is dat volgens berekeningen van het Federaal Planbureau gedaald tot 2,57 procent van het bbp. Volgens premier Verhofstadt kunnen bedrijven dit geld nu ,,aan ondernemen besteden, en niet aan papierwerk''.

Het verminderen van de administratieve lasten was al een streefdoel in de regering Verhofstadt I, maar lukt blijkbaar pas onder deze regering.

Met Vincent Van Quickenborne (VLD) heeft Verhofstadt nu een staatssecretaris in de arm genomen die het vereenvoudigingsproject schraagt en de verantwoordelijkheid ervoor draagt.

Van Quickenborne heeft met zijn Kafka-project verschillende maatregelen genomen om de administratieve last voor bedrijven en burgers terug te dringen.

Zo kwam er een meldpunt, waar administratieve problemen op het terrein konden worden gemeld. Elk voorstel van ministers wordt onderworpen aan de ,,Kafka-test''. Die test moet uitwijzen of er geen nieuwe administratieve rompslomp ontstaat.

Niet alles loopt van een leien dakje. Zo waren er verscheidene problemen met de invoering van de elektronische belastingaangifte. Die problemen hebben niet in de weg gestaan dat België het nu zelfs beter doet dan de Verenigde Staten, waar bijna drie procent van het bbp naar administratieve kosten gaat. Nederland doet het nog slechter.

De regering is van plan om nog meer vereenvoudigingen door te voeren. Een onderneming oprichten kan in vergelijking met 2002 al dertig dagen sneller, op zesentwintig dagen. Eind dit jaar moet dit in drie dagen kunnen.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is opgetogen met de ontwikkeling, maar waarschuwt ervoor dat er nog veel werk voor de boeg ligt: ,,De motor komt op toerental, maar mag nu niet stilvallen.''

Volgens het VBO zijn er nog verouderde reglementen en wetten die op afschaffing wachten. Ook zou het leven van bedrijven gemakkelijker worden, mochten de verschillende overheden hun beleid beter op elkaar afstemmen.


DS, 06-10-2005, Matthieu Marin