PDA

Bekijk de volledige versie : Turkije belooft nog dit jaar hervormingen voor Koerden


Barst
17th August 2009, 14:00
Turkije belooft nog dit jaar hervormingen voor Koerden


ISTANBUL (REUTERS, AP) - De Turkse premier Erdogan zegt dat er nog dit jaar hervormingen ten gunste van de Koerdische minderheid komen.


Het was zaterdag 25 jaar geleden dat Koerdische PKK-rebellen hun eerste aanvallen uitvoerden op Turkse politie- en legereenheden. In die kwarteeuw kwamen naar schatting 40.000 mensen om bij gevechten.

Abdullah Ocalan, de sinds 1999 opgesloten guerrillaleider van de PKK, zou normaal zaterdag vanuit zijn cel een 'road map' bekendmaken met vredesvoorstellen om een einde te maken aan het conflict. Maar dat werd uitgesteld, officieel omdat Ocalans advocaten nog aan het werken waren aan de verklaring.

Een dag eerder maakte de Turkse premier Erdogan een opening: 'Tegen het eind van het jaar zullen we maatregelen van het Koerdische initiatief beginnen uitvoeren', zei hij. Volgens Erdogan is het tijd voor een 'radicale oplossing': 'Turkije moet dit probleem voor ogen zien en het via democratische weg oplossen', aldus Erdogan.

Het 'Koerdische initiatief' moet PKK-strijders ervan overtuigen dat ze hun wapens kunnen neerleggen en dat het beter is om een einde te maken aan de gewapende strijd. Vooruitgang in de Koerdische kwestie is cruciaal voor de Turkse ambities om op termijn lid te worden van de EU.


DS, 17-08-2009