PDA

Bekijk de volledige versie : Lichaam Joesjtsjenko loost dioxine


Barst
14th August 2009, 15:29
Lichaam Joesjtsjenko loost dioxine


BRUSSEL - De Oekraïense president raakt de stof waarmee hij in 2004 werd vergiftigd, sneller dan verwacht kwijt.


In de winter van 2004, in de aanloop naar de Oekraïense presidentsverkiezingen, viel de presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko plotseling ten prooi aan een mysterieuze ziekte. Zijn gelaat werd grauw en ging er pokdalig en puistig als dat van een puber uitzien.

Het bleek om misdadig opzet te gaan. In Joesjtsjenko's bloed werd 50.000 keer meer dioxine aangetroffen dan normaal is voor iemand van zijn leeftijd. Omdat het om een zuivere vorm van dioxine ging, die van nature niet voorkomt, moest het wel om opzettelijke vergiftiging gaan, concludeerden artsen in Kiev en Genève.

Dioxine is een zwaar gif dat erg traag afbreekt, volgens studies bij dieren althans. Maar bij Joesjtsjenko gaat het sneller, melden Zwitserse onderzoekers in The Lancet: bijna vijf jaar na de aanslag op zijn gezondheid is de president van Oekraïne nu al veel meer dioxine kwijt dan wetenschappers hadden verwacht.

Kennelijk gebeurt de afbraak van dioxine versneld als de aanvangsdosis extreem hoog is, schrijven de chemici van de Zwitserse onderzoeksinstelling Empa en het universitaire ziekenhuis van Genève in het artsenblad.

De studie naar de metabolisatie van Joesjtsjenko's dioxine kon geschieden omdat de politicus er zijn volle medewerking aan verleende. De Oekraïense president stemde toe in de openbaarmaking van de gegevens en liet artsen in Kiev en Genève ruim honderd stalen bloed, urine, stoelgang, zweet, huid, huidcysten en vetweefsel bij hem afnemen, over een periode van drie jaar.

De bereidwilligheid van het presidentiële proefkonijn leverde voorheen onbekende informatie op over de afbraak van dioxine bijmensen. De analytisch scheikundigen achterhaalden dat het spijsverteringsstelsel de voornaamste uitscheidingsroute is van dioxine en zijn afbraakproducten, iets wat al uit dieronderzoek bekend was.

Maar de eliminatie-halfwaardetijd van dioxine (de tijd die het duurt om de helft van het dioxine in het lichaam uit te scheiden) in Joesjtsjenko's lichaam bedroeg slechts zestien maanden, veel minder dan de vijf tot tien jaar die uit dierstudies was berekend. Volgens de scheikundigen heeft de extreem hoge dosis die Joesjtsjenko binnenkreeg zijn lichaam ertoe aangezet om extra veel afbraakenzymen (gespecialiseerde eiwitten) aan te maken.

Dioxine is een verzamelbegrip. Er zijn diverse vormen van het gif bekend, waarvan 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxine de giftigste is - met die vorm werd Joesjtsjenko vergiftigd.

Dioxines hebben geen nut in de natuur of de industrie. Ze worden gevormd als bijproduct van verbrandingsprocessen, zijn erg stabiel en blijven geruime tijd in het milieu hangen. Het voornaamste symptoom van dioxinevergiftiging is chlooracne.


Blog DS, 14-08-2009