PDA

Bekijk de volledige versie : Kabinet Demotte = kabinetPeeters x 3


Barst
8th August 2009, 13:13
Kabinet Demotte = kabinetPeeters x 3


BRUSSEL - Na wederzijdse afslankingen heeft het grootste Vlaams kabinet evenveel medewerkers als de kleinste Waalse.


Zowel de Vlaamse als de Franstalige regeringsonderhandelaars hadden uitgebreid het over de afslanking van hun kabinetten. Wat is daarvan terecht gekomen?

De negen excellenties van de Vlaamse regering (CD&V/SP.A/N-VA) beslisten om hun kabinetten af te slanken van 490 tot 288 medewerkers (voltijdse eenheden).

Het systeem is eenvoudig. Minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft, net als de twee viceministers-presidenten Geert Bourgeois (N-VA) en Ingrid Lieten (SP.A), recht op 41 personeelsleden.

De zes andere ministers mogen elk 26 medewerkers in dienst nemen.

Samen met een reserve van negen die nog achter de hand wordt gehouden, brengt dat het totaal op 288.

Dat is een daling met bijna 40 procent van wat mocht onder de vorige regering. De regering-Leterme telde wel één minister meer.

Aan de overkant van de taalgrens werd ook beslist om een inspanning te doen.

In het regeerakkoord klinkt het dat de PS, het CDH en Ecolo zich hebben geëngageerd 'om de omvang en de kosten van de ministeriële kabinetten in het algemeen terug te dringen, in de eerste plaats bij regeringsleden die zowel deel uitmaken van de Waalse regering als van de regering van de Franse Gemeenschap'.

Concreet is er afgesproken om de uitgaven met 15 procent terug te dringen. Hoe dat wordt gerealiseerd, beslist elke minister zelf. Dat kan door minder mensen in dienst te nemen of door op andere posten te besparen.

Een minister-president in het Waalse Gewest en in de Franse Gemeenschap heeft recht op maximaal 63,25 personeelsleden (voltijdse equivalenten). Dat aantal geldt echter per regering. Aangezien Rudy Demotte (PS) bijvoorbeeld minister-president is van het Waalse Gewest én van de Franse Gemeenschap, komt zijn totaal op 126,5.

De drie Franstalige viceministers-presidenten maken ook deel uit van de twee regeringen. Jean-Marc Nollet (Ecolo), Jean-Claude Marcourt (PS) en André Antoine (CDH) hebben elk telkens recht op 50,5 medewerkers per regering, 101 dus.

Maal drie is 303.

De vier andere Waalse ministers en de twee gewone ministers uit de regering van de Franse Gemeenschap krijgen elk maximaal 41 personeelsleden.

Evelyne Huytebroeck (Ecolo) mag als minister van de Franse Gemeenschap slechts 36 medewerkers aannemen omdat ze als Brusselse minister ook nog een kabinet met een 45-tal personeelsleden heeft.

In het totaal kunnen de elf excellenties uit de Waalse regering en die van de Franse gemeenschap samen tot 711,5 kabinetsleden in dienst nemen. Maar het is onwaarschijnlijk dat alle Franstalige ministers hun 15 procent besparingen zouden realiseren zonder te besparen op personeel.

Al zijn sommigen dat wel van plan. Nollet gaat het dan weer met een tachtigtal medewerkers doen in plaats van met 101, klinkt het bij zijn woordvoerder.

De Brusselse regering, ten slotte, heeft ook afgesproken om de uitgaven voor de kabinetten met 15 procent te laten dalen.


DS, 08-08-2009 (Steven Samyn)