PDA

Bekijk de volledige versie : Ook jongeren verdwalen op internet


Barst
5th August 2009, 02:39
Ook jongeren verdwalen op internet


80 procent van de Nederlanders heeft een internetaansluiting. Toch schort er veel aan hun vaardigheden. Niet alleen ouderen, ook jongeren raken online de weg kwijt.


Jongeren lijken veel handiger op internet dan ouderen, omdat ze niet bang zijn voor de computer. Maar veel jongeren weten niet hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van digitaal aangeboden diensten, zo blijkt uit onderzoek van de Twentse promovendus Alexander van Deursen. Ze hebben net zoveel moeite met het vinden van de informatie die ze zoeken als oudere internetters.

Een goede zoekterm kiezen blijkt lastig voor oud ้n jong. En beiden weten niet goed hoe ze onderscheid moeten maken in de informatie die ze vinden.

Vier op de vijf huishoudens zijn op internet aangesloten, 65 procent van de overheidsdiensten wordt online aangeboden en ruim de helft van de volwassenen heeft een digitale inlogcode. Deze DigiD is onder meer nodig om online belastingaangifte te doen. Maar er is meer nodig om een succesvolle internetsamenleving te bereiken, betoogt Van Deursen.

Voor het onderzoek bij meer dan honderd proefpersonen keek Van Deursen naar vier typen internetvaardigheden: het bedienen van de browser, het navigeren en ori๋nteren op internet, het zoeken, selecteren en evalueren van informatie, en het gebruiken van gevonden informatie om een doel te bereiken. Vooral op de twee laatste vaardigheden schoten jong en oud allebei tekort. Scholing blijkt belangrijker dan leeftijd: hoe hoger het opleidingsniveau, hoe beter de vaardigheden.

Goed leren omgaan met internet begint dus al op school. Het ministerie van economische zaken stopt twaalf miljoen euro in de campagne Digivaardig & Digibewust. Maar de overheid mag ook wel wat verbeteren aan de eigen digitale toegankelijkheid.


ฉ Trouw, 05-08-2009